Με την προσοχή στις γερμανικές εκλογές, έκλεισαν με απώλειες οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με την προσοχή στις γερμανικές εκλογές, έκλεισαν με απώλειες οι ευρωαγορές
Συνεχίζει να απασχολεί η ενδεχόμενη κατάρρευση του κινέζικου κολοσσού ακινήτων Evergrande, αλλά και οι σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Με τα μάτια προσηλωμένα στην Κυριακή και στις γερμανικές εκλογές, έκλεισε η εβδομάδα των διαπραγματεύσεων για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τα σενάρια για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ενώ συνεχίζει να τους απασχολεί η ενδεχόμενη κατάρρευση του κινέζικου κολοσσού ακινήτων Evergrande, αλλά και οι σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε σε δηλώσεις της πως η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην Evergrande θα είναι «περιορισμένη».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο (το σοσιαλδημοκρατικό SPD προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις) και κυρίως στα ποσοστά που θα «βγάλουν» οι κάλπες ώστε να φανούν οι ενδεχόμενοι μετεκλογικοί συσχετισμοί για την ηγεσία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,91% στις 463,26 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 στο -0,87% στις 4.158 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,72% στις 15.531 μονάδες, ενώ αντίστοιχα στο Παρίσι ο CAC 40 0,95% στις 6.638 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,36% στις 7.053 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,43% στις 25.968 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 0,04% στις 8.873 μονάδες.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 98,8 μονάδες από 99,6 μονάδες τον Αύγουστο και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 99 μονάδες. Σημειώνεται πως πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα όπου ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κινείται πτωτικά.

Πλήγμα δέχτηκε η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας σε χαμηλό πέντε μηνών, καθώς οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και το τέλος της κρατικής στήριξης επηρέασαν το κλίμα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK διαμορφώθηκε στις -13 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση πέντε μονάδων από τον Αύγουστο και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν -7 μονάδες, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο το καταναλωτικό κλίμα στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής της γειτονικής χώρας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Daimler ανακοίνωσε πως θα λάβει το 33% στο μετοχικό πακέτο της Automotive Cells Company (ACC), ενός κοινού project με την Stellantis και την TotalEnergies για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Daimler, στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μπαταριών «ώστε να διασφαλιστεί πως η Ευρώπη παραμένει στην καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας, ακόμα και στη ηλεκτρική εποχή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider