Bitcoin: Προειδοποιήσεις από κεντρικούς τραπεζίτες διεθνώς για το μέλλον του asset

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Προειδοποιήσεις από κεντρικούς τραπεζίτες διεθνώς για το μέλλον του asset
O κυβερνήτης της Τράπεζας του Μεξικού, Αλεχάντρο Ντίαζ ντε Λεόν δήλωσε την Πέμπτη ότι το bitcoin είναι ένα εργαλείο συναλλαγής και όχι νόμιμου χρήματος.

Είναι μια ιστορική εβδομάδα για το bitcoin, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους κεντρικούς τραπεζίτες διεθνώς, να εξαπολύσουν έναν κύκλο προειδοποιήσεων σχετικά με τη χρησιμότητα και την εγγενή αστάθεια των κρυπτονομισμάτων.

Ο διοικητής της σουηδικής Riksbank, Στέφαν Ίνγκβες, δήλωσε ότι παραμένουν αμφιβολίες για τη διατήρηση της ισχύος του bitcoin, του πιο σημαντικού ψηφιακού asset στον κόσμο, αν δεν υποστηρίζεται από μία κυβέρνηση.

«Τα ιδιωτικά χρήματα συνήθως καταρρέουν αργά ή γρήγορα», δήλωσε πρόσφατα ο Ίνγκβες σε τραπεζικό συνέδριο στη Στοκχόλμη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι ο έλεγχος στα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin και του Ether, που διαπραγματεύεται στο blockchain Ethereum, πιθανότατα θα ενταθεί καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα των ψηφιακών assets.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Τράπεζας του Μεξικού, Αλεχάντρο Ντίαζ ντε Λεόν δήλωσε την Πέμπτη ότι το bitcoin είναι ένα εργαλείο ανταλλαγής και όχι νόμιμου χρήματος και το περιέγραψε ως κακό αποθεματικό αξίας, επικαλούμενος τις άγριες μεταβολές των τιμών του.

«Όποιος λαμβάνει bitcoin ως αντάλλαγμα για ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο παρόμοιο με την ανταλλαγή αγαθών, επειδή αυτό το άτομο ανταλλάσσει ένα αγαθό με ένα άλλο, αλλά όχι πραγματικά χρήματα με ένα αγαθό», ανέφερε ο Ντίαζ ντε Λεόν στο Reuters.

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν η αγοραστική τους δύναμη κι ο μισθός τους να ανεβαίνει ή να μειώνεται κατά 10% από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν θέλετε αυτή τη μεταβλητότητα για την αγοραστική δύναμη. Υπό αυτή την έννοια, δεν αποτελεί καλή διαφύλαξη της αξίας», δήλωσε ο Μεξικανός κεντρικός τραπεζίτης.

Τα σχόλιά του έρχονται αφότου το bitcoin έγινε επίσημα νόμιμο χρήμα στο Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο έχει θεωρηθεί από πολλούς λάτρεις ως κρίσιμη στιγμή για τα κρυπτονομίσματα.

Το bitcoin έφτασε σε μια βραχυπρόθεσμη κορύφωση των 53.000 δολαρίων τη Δευτέρα, αλλά έπεσε την Τρίτη στα περίπου 43.000 δολάρια, σύμφωνα με την CoinDesk.

Ο Ντίαζ ντε Λεόν είπε ότι το Μεξικό δεν θα επιδιώξει να υιοθετήσει την πρακτική του Ελ Σαλβαδόρ, δεδομένου αυτού που περιέγραψε ως ελαττώματα.

Την Παρασκευή το bitcoin διαπραγματεύονταν στα περίπου 46.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουηδός κεντρικός τραπεζίτης: Το bitcoin ενδέχεται να καταρρεύσει

gazzetta
gazzetta reader insider insider