Αγορές
03-09-2021 | 08:19

Moody's: Παραμένει στον «πάγο» το tapering από την ΕΚΤ - Συνέχεια στις υψηλές αγορές μέσω PEPP

Moody's: Παραμένει στον «πάγο» το tapering από την ΕΚΤ - Συνέχεια στις υψηλές αγορές μέσω PEPP
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αμετάβλητο αναμένεται να διατηρήσει το υποστηρικτικό πλαίσιο νομισματικής της πολιτικής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως εκτιμά η Moody's, από τη στιγμή που παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη και την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου, δεν αναμένονται αλλαγές ως προς τα επιτόκια σε πρώτο επίπεδο, με αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης να διατηρείται στο 0% και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,5%.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έγκειται στο δεύτερο και κρισιμότερο επίπεδο που δεν είναι άλλο από την πορεία των προγραμμάτων στήριξης και κυρίως του βασικού πυλώνα PEPP, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να περνούν οι πρώτες πιέσεις στα ευρωπαϊκά yields και να γίνεται ένα σχετικό pricing υπό το φόβο του «σήματος» της ΕΚΤ για σταδιακή έναρξη του tapering. Σε αυτό το φόντο, η Moody's έρχεται να λειτουργήσει «κατασβεστικά», εκτιμώντας πως οι αγορές μέσω του PEPP όχι απλά δε θα ανακοπούν, αλλά θα συνεχιστούν με υψηλό ρυθμό προσεγγίζοντας τα 80 δισ. ευρώ κατά μ.ο μηνιαίως.

Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της Moody's Analytics για την Ευρώπη Ross Cioffi, μπορεί ο επείγων χαρακτήρας και η ανάγκη για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική να έχει υποχωρήσει, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση της πανδημίας, ωστόσο η ΕΚΤ δεν αναμένεται να λήξει τις αγορές νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει. Προς το παρόν, σύμφωνα με τη Moody's, οι δυνάμεις που ωθούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό προσωρινές ενώ τα base effects διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξησή του.

Παρ'όλα αυτά η Moody's τονίζει πως υπάρχουν απτοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκληθούν εξαιτίας του πληθωρισμού, κυρίως λόγω των διαταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, με τις εταιρείες να μετακυλίουν πιθανώς αυτό το κόστος προς τη μεριά των καταναλωτών. Αυτό θα μπορούσε εν συνεχεία να αυξήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να θέσει ενδεχομένως έναν κύκλο αύξησης των μισθών και των τιμών. Ο αμερικανικός οίκος προσθέτει παράλληλα, πως η τεχνική μέτρηση του 5Y5Y forward inflation swap rate όπου αποτυπώνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό κατά την πενταετία που ξεκινά σε πέντε χρόνια από σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 1,68% που είναι το υψηλότερο σημείο από το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η ΕΚΤ μπορεί να «χτίσει γέφυρα» για τα ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ συνεχίζει να υπερκαλύπτει τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων του ΟΔΔΗΧ