Περιόρισε τις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιόρισε τις πιέσεις το Χρηματιστήριο
Περιόρισε τις απώλειες το Χρηματιστήριο. Κινήσεις από αγοραστές σε ΕΤΕ, Eurobank, ΑΒΑΞ και Μυτιληναίο.

Κατάφεραν να επικρατήσουν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να εξετάζουν ακόμη τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων, στην προσπάθεια να υπάρξουν επανατοποθετήσεις.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,11% στις 917,06 μονάδες, με τον τζίρο στα 45,68 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 0,22% στις 2.198 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,06% στις 564,10 μονάδες.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 900 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 930 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ σημείωσε άνοδο 1,53% στα 2,587 ευρώ, η Alpha Bank σχεδόν αμετάβλητη στα 1,15 ευρώ, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,78% στα 1,394 ευρώ και η Eurobank που σημείωσε κέρδη 0,29% και τα 0,829 ευρώ.

Αξίζει να επισημάνουμε πως θετικό «σήμα» για τη μετοχή της Eurobank εκπέμπουν τόσο η BofA όσο και η JP Morgan, με τους δύο αμερικανικούς οίκους να στέκονται στο σκέλος του περιορισμένου αντίκτυπου της τιτλοποίησης «Mexico» στα κεφάλαια της τράπεζας.

Ειδικότερα, έχοντας λάβει δεσμευτική προσφορά για τη συγκεκριμένη τιτλοποίηση δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ από τη doValue για την αγορά των mezzanine και junior notes που ανέρχονται σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ (στα 1,55 δισ. ευρώ τα senior notes), η Eurobank αναμένει πλέον πως ο αντίκτυπος στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα στις 10 μ.β έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 50 μ.β, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των ακινήτων και της αύξησης του βάθους της δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιήσεων. Όπως επισημαίνει και η BofA, ο δείκτης NPE της τράπεζας αναμένεται να κλείσει στο 8% περίπου το 2021 σε σύγκριση με το σημερινό 7,3% (σε pro-forma βάση), βελτιωμένο ωστόσο σε σύγκριση με αρχικό guidance, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 5% περίπου. Παράλληλα, στα θετικά συγκαταλέγονται σύμφωνα με τη BofA, η πορεία που ακολουθείται γύρω από την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών από POS αλλά και γύρω από την τιτλοποίηση.

Από την άλλη, ισχυρή άνοδο κατέγραψε εκ νέου ο ΑΒΑΞ στο 2,58% και τα 1,27 ευρώ σε πολυετή υψηλά, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί στο 2,54% και τα 10,10 ευρώ, εν αναμονή των προσφορών για το ΔΕΔΔΗΕ. Αγοραστικές κινήσεις σε Μυτιληναίο που πάτησε ξανά στα 16,03 ευρώ, σε Κρι Κρι που σκαρφάλωσε στα 8,52 ευρώ αλλά και σε Titan.

Σε νέο υψηλό η Motor Oil με τη μετοχή να φτάνει στα 13,80 ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, που άφησε ανοικτό ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές, για τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου.

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολούθησαν το conference call το στέλεχος της Motor Oil ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει αποφασισθεί κάτι οριστικά, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τον Σεπτέμβριο. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ αυτής της απόφασης, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το ύψος στο οποίο μπορεί να κινείται το προσωρινό μέρισμα. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως στην περίπτωση που τελικά δοθεί το «πράσινο φως», θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η διανομή του να γίνει λίγο νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Επομένως, προσδιόρισε το πιθανό «χρονικό παράθυρο» μέσα στον Νοέμβριο, από τα μέσα Δεκεμβρίου που καταβαλλόταν προηγούμενα χρόνια.

Από την άλλη, συνεχίστηκαν τα σκαμπανεβάσματα σε Coca Cola στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 31 ευρώ, ενώ ήπια κατοχύρωση κερδών σημειώθηκε σε ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ο ΟΠΑΠ συγκαταλέγεται στα top picks της Eurobank Equities με τη χρηματιστηριακή να στέκεται ιδιαιτέρως στη «χιονοστιβάδα« μετρητών (cash avalanche), μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης από την πανδημία.

Στην πραγματικότητα, δεδομένου του επιπλέον χώρου που δημιουργήθηκε μέσω του scrip dividend, η χρηματιστηριακή βλέπει περιθώριο για ειδικές διανομές έως 3,7 ευρώ ανά μετοχή εάν ο ΟΠΑΠ παραμείνει με καθαρό χρέος/EBITDA σχεδόν 2x το 2022 και ο κύριος μέτοχος συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα μερίσματα, με το εύρος για τις συνολικές ταμειακές αποδόσεις 2-3 ετών να ξεπερνούν το 40% του κεφαλαίου της αγοράς, που συνιστά μια πραγματικά μοναδική επενδυτική πρόταση, σύμφωνα με τη Eurobank Equities.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider