Χρηματιστήριο
23-08-2021 | 17:30

Πού βρήκαν πατήματα οι αγοραστές στο ΧΑ - Ξανά μια «ανάσα» από τις 900 μονάδες

Newsroom
Μοιράσου το
Πού βρήκαν πατήματα οι αγοραστές στο ΧΑ - Ξανά μια «ανάσα» από τις 900 μονάδες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο, εν μέσω του θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Γενικό Δείκτη να επιδιώκει να αντιστρέψει την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, με την βραχυπρόθεσμη τάση να αλλάζει σε θετική καθώς ο ΚΜΟ 30 βρίσκεται στις 888,58 μονάδες.

Η αγορά περιμένει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με την ανάσχεση εξάπλωσης του τέταρτου κύματος του κορονοϊού και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη το απόγευμα.

Πέραν τούτου ωστόσο, η μερική διόρθωση που καταγράφηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω της πορείας που ακολούθησαν οι ξένες αγορές, έδωσαν «πατήματα» για επανατοποθετήσεις ειδικά σε τίτλους με ισχυρές προοπτικές.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,62% φτάνοντας στις 897,44 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 38,28 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,68% στις 2.145,73, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα ήτοι στο 0,59% κινήθηκε και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης φτάνοντας στις 1.481 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,7%, με την Alpha Bank να καταγράφει άνοδο 2,94% εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει την Πέμπτη, την Εθνική Τράπεζα να κερδίζει 2,65% στα 2,36 ευρώ, την Τρ. Πειραιώς να κλείνει στο +0,51% και τη Eurobank να σημειώνει ήπια άνοδο στο 0,13%. 

Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή της ΔΕΗ να ξεχωρίζει, στο +4,18% και τα 9,72 ευρώ, μετά την ανακοίνωση υπογραφής δανειακής σύμβασης για την έκδοση νέου Κοινού Ομολογιακού Δανείου, ποσού έως 300 εκατ. ευρώ, με τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις, με Ανάδοχο, Αρχικό Διοργανωτή, Διαχειριστή Πληρωμών και Αρχικό Ομολογιούχο την Alpha Bank.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μετοχές της Viohalco (3,49%), της ElvalHalcor (3,05%), της ΕΧΑΕ (2,67%), της Motor Oil (2,74%) του ΟΤΕ στο 2,35% φτάνοντας σε πολυετή υψηλά στα 15,35 ευρώ, και της Μυτιληναίος στο 2,26% στα 15,85 ευρώ. 

Επίσης σε υψηλά και στα 1,513 ευρώ έφτασε και η Ελλάκτωρ γυρνώντας σε κερδοφόρα την πορεία της από τις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη  εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,36%, από τις αρχές Αυγούστου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,58%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 9,16%.

Παράλληλα, περαιτέρω δείγματα βελτίωσης από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία στα οικονομικά τους μεγέθη, έδειξε ένα πρώτο δείγμα εισηγμένων για το α' εξάμηνο, δείχνοντας το δρόμο για ένα ισχυρό πρώτο μισό στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Φυσικά, καθοριστικό ρόλο στο δυναμικό «πάτημα» που επέδειξαν οι εισηγμένες και αποτυπώθηκε άλλωστε και στο α' τρίμηνο, είχε τόσο η αναπροσαρμογή των μοντέλων ανάπτυξής τους στο τοπίο που διαμόρφωσε ο κορονοϊός, δείχνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, όσο και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που συνεχίζει να οδηγεί, ακόμη και με κάποια εμπόδια, σε περαιτέρω επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.