Axia: Η είσοδος των μετοχών της Phoenix Vega Mezz - Τα 5 σενάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia: Η είσοδος των μετοχών της Phoenix Vega Mezz - Τα 5 σενάρια
Στα σενάρια που παρουσιάζουμε, η πιθανή τιμή για τη μετοχή των mezzanine κυμαίνεται από 0,03 έως 0,25 ευρώ.

Από την Παρασκευή ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Phoenix Vega Mezz (PVM) στην ΕΝΑ plus της Εναλλακτικής Αγοράς, που διανέμει η Τράπεζα Πειραιώς σε αναλογία 1 προς 1.

Όπως επισημαίνει η Axia, η «Phoenix Vega Mezz Ltd», κατέχει το 65% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes φέρουν κουπόνι 9% και οι ίδιας τάξης Phoenix κουπόνι 7%) και το 45% των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega, τη στιγμή που η Τρ. Πειραιώς κατέχει το 5% και η Intrum το 30% που απέκτησε για 28 εκατ. ευρώ. Το συνολικό μέγεθος της τιτλοποίησης του Phoenix Vega (μεικτή λογιστική αξία) ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ με senior κομμάτι να φτάνει τα 2,4 δισ. ευρώ, που συνεπάγεται ανακτήσιμη αξία 34%.

Σε σύγκριση με το Cairo Mezz της Eurobank, το μέγεθος του κομματιού των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) του Phoenix Vega που διανέμεται στους μετόχους είναι μικρότερο (257 εκατ. ευρώ από τα 396 εκατ. ευρώ συνολικά, έναντι 1,1 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ στο Cairo της Eurobank) αλλά παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο επίπεδο εγγυήσεων ακινήτων έναντι GBV, το οποίο η Axia εκτιμά στο 83% (5,6 δισ. ευρώ) έναντι 53% για το Cairo. Έτσι, μπορεί στο Phoenix Vega Mezz να υπάρξουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης και, ως εκ τούτου, αποπληρωμής, ειδικά από τη στιγμή που οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να καταγράφουν μια θετική δυναμική στη χώρα. Παράλληλα, σύμφωνα με την Grant Thornton το fair value για το «Phoenix Vega», εκτιμάται στα 62,5 εκατ. ευρώ, ή 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Στα σενάρια που παρουσιάζει η Axia επισημαίνει πως η πιθανή τιμή για τη μετοχή των mezzanine κυμαίνεται από 0,03 έως 0,25 ευρώ.

Στα σενάρια ένα και δύο που παρουσιάζουν οι αναλυτές της Axia, η εκτιμώμενη αξία των μετοχών του Phoenix Vega Mezz αντικατοπτρίζει την καθαρή υφιστάμενη αξία των καθορισμένων πληρωμών τόκων, χωρίς καμία (μερική) αποπληρωμή των τίτλων. Με βάση τις τάσεις που καταγράφονται τελευταία σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις και την ανακτησιμότητα, τα άλλα σενάρια οδηγούν πάνω από την αξία των 0,05 ευρώ ανά μετοχή που υπολογίζει η Grant Thornton.

Παράλληλα στο σενάριο πέντε, που δίνει δυνητική τιμή μετοχής 0,25 ευρώ, βασίζεται σε ανακτήσεις/εισπράξεις ίσες προς το ποσό των εγγυήσεων σε ακίνητα με haircut 20%, το οποίο ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό της Axia, θα καλυφθούν όλες οι προμήθειες και χρεώσεις της τιτλοποίησης με πλήρη αποπληρωμή των senior και mezzanine τίτλων και μερική (περίπου 20%) αποπληρωμή των junior τίτλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider