Πώς η ΕΚΤ οδηγεί τα ελληνικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά - Οι προοπτικές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η ΕΚΤ οδηγεί τα ελληνικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά - Οι προοπτικές
Το ισχυρό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάνω από τα ελληνικά ομόλογα, στέλνουν τις αποδόσεις αυτών σε ιστορικά χαμηλά. Παράλληλα, οι προοπτικές παραμένουν θετικές για το μέλλον αυτών, καθώς μπορούν να διαμορφωθούν νέες δικλείδες από την ΕΚΤ, μέσω της «γέφυρας» που θα χτίσει.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχοντας την άπλετη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεχίζει να αγοράζει με υψηλούς ρυθμούς ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τα ενημερωμένα μεγέθη από την πλευρά της Φρανκφούρτης, οι συνολικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2020, έφτασαν τα 29,397 δισ. ευρώ, κατέχοντας περίπου το 45,72% των ομολόγων αναφοράς που είναι σε κυκλοφορία ύψους 64,29 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας σαφώς και την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ, που μέχρι στιγμής για φέτος έχει αντλήσει 11,5 δισ. ευρώ από τρεις εκδόσεις (30ετές, 10ετές, 5ετές) και την επανέκδοση του 10ετούς.

Στο διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου, οι αγορές των ελληνικών ομολόγων έφτασαν τα 3,716 δισ. ευρώ, διατηρώντας τον υψηλό ρυθμό καθώς και στο δίμηνο Απριλίου - Μάϊου οι αγορές από την ΕΚΤ κυμάνθηκαν σε ανάλογα επίπεδα, ήτοι στα 3,744 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτού ωστόσο, η κατεύθυνση που αναμένεται να λάβει η ΕΚΤ ως προς το μέλλον του έκτακτου προγράμματος PEPP και τον ανασχεδιασμό του κλασσικού QE, διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα.

Έτσι, το ελληνικό 10ετές έχει φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,564% καταγράφοντας πτώση 83,6% από τα μέσα Μαρτίου του 2020 όταν ξεκίνησε το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, μέχρι σήμερα, με το spread στις 104 μ.β, χαμηλότερα επίσης και από το ιταλικό 10ετές που διαπραγματεύεται στο 0,574% με το spread στις 105,4 μ.β. Σε μηνιαία βάση το ελληνικό 10ετές έχει καταγράψει πτώση 31%, ενώ σε επίπεδο τριμήνου έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 42%.

Αντίστοιχα, το 5ετές ελληνικό ομόλογο παραμένει σταθερά εδώ και ένα μήνα σε αρνητικά επίπεδα φτάνοντας πλέον στο -0,203%, με το 15ετές στο 0,693% και το 30ετές στο 1,39%. Την ίδια στιγμή το ελληνικό 7ετές κινείται και προς την πορεία των αρνητικών επίπεδων, στο δρόμο του 3ετούς και του 5ετούς.

Αξίζει να επισημάνουμε πως για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η Citi εκτιμά πως θα κινηθεί από το 0,95% το 2021 στο 1,08% το 2022, φτάνοντας μέχρι και το 1,53% το 2025.

Έτσι, ατον Σεπτέμβριο, βλέποντας δυνητικά μέχρι και τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ καλείται να αναδιαμορφώσει τα βασικά της προγράμματα, με βασικό κριτήριο την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα, χωρίς ωστόσο να αφήνει στην άκρη πιθανές αλλαγές και στο πρόγραμμα APP (σταθερό πρόγραμμα αγοράς assets). Στόχος της ΕΚΤ, είναι να υπάρξει μια «γέφυρα μετάβασης» προς την κανονικότητα, χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα στις ευάλωτες αγορές του Νότου. Έτσι, στην πρώτη γραμμή τίθεται η πιθανή επέκταση του PEPP κατά ένα μικρό χρονικό διάστημα πέρα από το Μάρτιο του 2022 (με τις επανεπενδύσεις στις λήξεις να οριοθετούνται για τουλάχιστον έως το τέλος του 2023). Η κίνηση αυτή θα διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς στα ελληνικά ομόλογα, με τη χώρα να κυνηγά με ρεαλιστικούς όρους την επίτευξη του investment grade, έχοντας τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο το πλέγμα των κινήσεων της ΕΚΤ γίνεται ελάχιστα πιο σύνθετο εάν και εφόσον διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο του PEPP (ευελιξία, ρυθμός αγορών, λήξη), καθώς θα οδηγηθεί σε αλλαγές στη σύνθεση του προγράμματος APP, ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, στο οποίο η Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνεται. Αναλυτές από ισχυρές ξένες τράπεζες επισήμαναν στο insider.gr πως η Ελλάδα θα βρίσκεται λογικά εντός της «γέφυρας» που θα «χτίσει» η ΕΚΤ και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας με τη λήξη του PEPP, με την τελευταία να διαμορφώσει νέες δικλείδες για τα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να αυξήσει τα envelopes στο μόνιμο πρόγραμμα, θέτοντας και διαφορετικά κριτήρια (π.χ περιβαλλοντικά, ESG, «πράσινα» ομόλογα) και προσθέτοντας ένα ποσό αγορών της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, αποδεχόμενη και τα ελληνικά ομόλογα. Φυσικά, το ζήτημα του waiver είναι «at will» από την πλευρά της Φρανκφούρτης, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στο ζήτημα του PEPP που με βάση τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, συμπεριλήφθησαν και τα ελληνικά ομόλογα.

Παράλληλα, η γραμμή που θα χαράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μέτωπο της διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής πιθανώς να δημιουργήσει τριγμούς στο εσωτερικό της, με τα «γεράκια» να λαμβάνουν ήδη θέσεις μάχης. Στην τελευταία συνεδρίαση αποτυπώθηκε πως οι Weidmann, Wunsch και Holzmann ήταν αντίθετοι στην αναθεώρηση του guidance για τα επιτόκια και τη συνέχιση της ευελιξίας και του ρυθμού αγορών στα προγράμματα.

ECB

Όπως επισημαίνει, η Citi, από τον Σεπτέμβριο έχουν αλλάξει πολλά, καθώς ο Simkus αντικατέστησε τον Vasiliauskas, ο Scicluna αντικατέστησε τον Vella ενώ ο Centeno αντικατέστησε τον Costa, με τους Weidmann και Holzmann είναι ελαφρώς λιγότερο hawkish από ό,τι στην αρχή του έτους, ενώ ο Kazaks το αντίθετο. Οι οικονομολόγοι της Citi εκτιμούν ότι το νέο guidance δείχνει επιμονή αλλά όχι δύναμη και οι αγορές ίσως χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα είναι οι αγορές assets μετά το PEPP.

Παράλληλα, ο swaps trader Sidi-Mohamed Saaf της Citi αναφέρει πως ακόμη και αν υπάρξει κάποια οικονομική βελτίωση, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται πως παραμένει επιφυλακτική, ειδικά με την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ να διατηρήσει ένα παρόμοιο εργαλείο με το PEPP με νέο όνομα ώστε να έχει την ευελιξία να παρεμβαίνει στην αγορά όταν και εάν είναι απαραίτητο. Μια τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου όπου η ΕΚΤ θα έχει μια σαφέστερη εικόνα για να αποφασίσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ συνεχίζει να υπερκαλύπτει τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων του ΟΔΔΗΧ

Πώς η ΕΚΤ μπορεί να «χτίσει γέφυρα» για τα ελληνικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider