Χρηματιστήριο: Το σερί συνεχίστηκε με υψηλότερο τζίρο - Κέρδη 2,76% στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το σερί συνεχίστηκε με υψηλότερο τζίρο - Κέρδη 2,76% στην εβδομάδα
Με κέρδη 2,76% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στην εβδομάδα. «Πάτησαν γκάζι» οι τράπεζες.

Με το σερί να συνεχίζεται έστω και με ήπια άνοδο το Χρηματιστήριο έφτασε μια ανάσα από τις 890 μονάδες, με τις τράπεζες να καταγράφουν ισχυρά θετικά πρόσημα, έπειτα από την ευχέρεια στην απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου που τους έδωσε χθες η ΕΚΤ, αλλά και εν αναμονή των καλών νέων από τα stress tests.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος συμπλήρωσε ένα 9ήμερο ανοδικό σερί σημείωσε άνοδο 0,% στις 885,86 μονάδες, με τον τζίρο στα 67,52 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,81%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε ήπια πτωτικά στο 0,02% στις 1.435,02 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 2,76%, ο FTSE 25 3,07% και ο τραπεζικός 3,72%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο 1,72% στις 541,62 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κερδίζει 4%, την Τρ. Πειραιώς 4,92%, τη Eurobank να ενισχύεται 1,66% και την Alpha Bank να σημειώνει ήπιες απώλειες 0,64%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (2,36%), της Κρι Κρι (1,38%) και της Jumbo στο 1,36% (0,52%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Titan (2,21%), της Motor Oil (1,02%) και της ΕΥΔΑΠ (0,88%).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Axia αναμένει «εκρηκτική» άνοδο για τη μετοχή της Lamda μετά τη μεταβίβαση των μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικό Α.Ε.» (έχοντας καταβάλλει την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ επί των 915 εκατ. ευρώ) και της εκκίνησης του μεγαλύτερου σχεδίου ανάπλασης στην Ευρώπη.

Χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζουν τα θέματα του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά ούτε και οι διατάξεις του εθνικού φορολογικού δικαίου που προβλέπουν 20ετή περίοδο απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι ελληνικές τράπεζες δεν δεσμεύονται πλέον να αποσβένουν ετησίως το DTA/DTC, αλλά έχουν την ευχέρεια να μεταθέτουν τον συμψηφισμό ποσών της χρεωστικής διαφοράς σε επιλεγείσα επόμενη κερδοφόρα χρήση. Έτσι, αποσοβείται ο κίνδυνος να υπάρξει αναγκαστική συμμετοχή του Δημοσίου για να καλύψει τα ποσά του DTC τραπεζών σε περίπτωση που αυτές καταγράψουν ζημιές σε μία οικονομική χρήση.

Εξάλλου, τα καλά νέα για τις τράπεζες αναμένεται να συμπληρώσουν τα θετικά αποτελέσματα των stress tests που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 20.30 ώρα Ελλάδος, η ΕΚΤ (SSM). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο έλεγχος των τεστ αντοχής 2020 που θα δίνει άνετα «green pass» στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, θα περιλαμβάνει μόνο μία υποσημείωση για την Τράπεζα Πειραιώς, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι μετά την πρόσφατη επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, παύει να αντιμετωπίζει υστέρηση σε επίπεδο κεφαλαιακών δεικτών.

Εχθές, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 8 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ξεπερνώντας το εμπόδιο των 880 μονάδων, με ώθηση από τη θετική στάση της JP Morgan, αλλά και της HSBC προς το Χ.Α με κέντρο βάρους τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή «Ο Ιούλιος με ένα δυνατό φινάλε συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων κέρδισε στο νήμα την απόδοση του μήνα σε μια μάχη που το επιλεκτικό ενδιαφέρον υποστήριξε τον δείκτη με εναλλαγές ημερήσιων πρωταγωνιστών. Το τελευταίο σπρίντ είχε καύσιμα από αποτελέσματα και φαίνεται ότι «η επαφή με την πραγματικότητα» έδωσε λόγους θετικής αναθεώρησης στις τιμές των εισηγμένων εταιριών. Παρά την εποχική αργή συναλλακτική δραστηριότητα ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 9 θετικές συνεδριάσεις ισοφαρίζοντας το σερί του φετινού Απριλίου που είχε επιτευχθεί σε παρόμοια επίπεδα τιμών καλύπτωντας μια διαδρομή 50 μονάδων. Η συνέχεια αναμένεται να κινηθεί ανάλογα καθώς υπάρχει μια συμπαθητική ροή ανακοινώσεων εξαμήνου έως τις 12 Αυγούστου.



Οι τράπεζες ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο την εβδομάδα που ξεκινάει καθώς Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν δεύτερο τρίμηνο την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων θα είναι καταγραφή των επιβαρύνσεων ή η pro-forma αποτύπωση από τις τιτλοποιήσεις Vega, Sunrise I και Frontier. Οι προβλέψεις επί των τάσεων αφορούν σταθεροποίηση του επιτοκιακού εισοδήματος και των προμηθειών, μείωση των εσόδων από διαπραγμάτευση αξιών, μείωση του οργανικού κόστους λόγω της επίδρασης των εθελουσιών και άλλων αναδιαρθρώσεων καθώς και η σημαντική (pro-forma) αύξηση των απομειώσεων στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς που πιθανόν να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα έχει κινηθεί εμπροσθοβαρώς για να καλύψει τις ζημιές του Frontier στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, επομένως δεν αναμένονται σημαντικές επιβαρύνσεις στην γραμμή των πιστωτικών απομειώσεων. Το βασικό ζητούμενο παραμένει η επιστροφή στις συνήθεις τραπεζικές εργασίες και η αποδοτικότητα επί των κεφαλαίων, και θα είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσουν οι τηλεδιασκέψεις αφού οι τιτλοποιήσεις φέρνουν σε ορατό σημείο το στόχο επίτευξης μονοψήφιων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων στο τέλος της χρονιάς. Αν οι τράπεζες πείσουν σε αυτό τον τομέα τότε ενδεχομένως να δικαιούνται και μια χρηματιστηριακή βόλτα προς την περιοχή των υψηλών του Απριλίου. Επισημαίνεται ότι σήμερα το βράδυ ανακοινώνονται τα πανευρωπαικά τεστ αντοχής για τα οποία δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Το ανοδικό κρεσέντο με την υποστήριξη χαμηλών τζίρων έφερε εκ νέου το Γενικό Δείκτη σε απόσταση βολής από τις 900 μονάδες. Οι αγοραστές μετά την κάθετη πτώση της 19ης Ιουλίου πήραν τον έλεγχο της Αγοράς στα χέρια του και όπως φαίνεται από τα ημερήσια κλεισίματα πέτυχαν με ιδανικό τρόπο την

ανατροπή της βραχυπρόθεσμα καθοδικής τάσης. Ο βαθμός δυσκολίας ωστόσο αλλάζει πάνω από τις 880 μονάδες, υπάρχουν κοντινές αντιστάσεις στις 890, 900 και 910 μονάδες που έχουν χτιστεί με υψηλότερο τζίρο και θα απαιτήσουν περισσότερη συμμετοχή και συντονισμό την διάσπαση τους. Ο MACD είναι πλέον αγορασμένος από τις 26 Ιουλίου, όπως και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Η επόμενη τεχνική ένδειξη που αντέχει απαισιόδοξα είναι ο κινητός μέσος των 50 ημερών που βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα (887 μονάδες) ενώ οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό χώρο στην άνοδο αφού η διαπραγμάτευση τους γίνεται σε ουδέτερα επίπεδα. Με βάση τα συναλλακτικά δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων οι 900 μονάδες φαίνονται επιτεύξιμες ωστόσο από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί περισσότερη ζωντάνια και δράση στο ταμπλό για κάτι καλύτερο. Ενδεχομένως το σβήσιμο των τζίρων στην παραδοσιακή εποχική περίοδο των καλοκαιρινών συναλλαγών του ΧΑ να μην είναι υπέρ του σεναρίου μια νέας ανοδικής υπέρβασης ωστόσο η Αγορά μπορεί να αναλώσει χρόνο σε μια νέα συσσώρευση κινούμενη πλάγια το οποίο εκτιμούμε ότι είναι και το βασικό βραχυπρόθεσμο σενάριο που θα εκτονώσει και κάποιες επιμέρους υπερτιμήσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider