Με τις τράπεζες και Μυτιληναίο σε θέση «οδηγού» για το 9/9 το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τις τράπεζες και Μυτιληναίο σε θέση «οδηγού» για το 9/9 το Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο
«Ράλι» για Πειραιώς και ΕΤΕ με τον Μυτιληναίο να ακολουθεί. Με το βλέμμα στις 890 μονάδες το ΧΑ.

Συνεχίζει ήπια ανοδικά το Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να καταγράφουν ισχυρά θετικά πρόσημα, έπειτα από την ευχέρεια στην απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου που τους έδωσε χθες η ΕΚΤ, αλλά και εν αναμονή των καλών νέων από τα stress tests.

O Γενικός Δείκτης, ο οποίος έχει συμπληρώσει ένα 8ήμερο ανοδικό σερί με κέρδη 5,95%, ενισχύεται 0,35% στις 885,86 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 888 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36,69 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,41%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,26% στις 1.439 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,64%, με την Εθνική Τράπεζα να κερδίζει 4,44%, την Τρ. Πειραιώς 4,92%, τη Eurobank να ενισχύεται 1,36% και την Alpha Bank να σημειώνει ήπιες απώλειες 0,14%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (1,9%), της ElvalHalcor (0,93%) και της Jumbo στο 0,68% (0,52%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Titan (2,08%), της ΕΥΔΑΠ (0,75%) και των ΕΛΠΕ (0,52%).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Axia αναμένει «εκρηκτική» άνοδο για τη μετοχή της Lamda μετά τη μεταβίβαση των μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικό Α.Ε.» (έχοντας καταβάλλει την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ επί των 915 εκατ. ευρώ) και της εκκίνησης του μεγαλύτερου σχεδίου ανάπλασης στην Ευρώπη.

Χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζουν τα θέματα του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά ούτε και οι διατάξεις του εθνικού φορολογικού δικαίου που προβλέπουν 20ετή περίοδο απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι ελληνικές τράπεζες δεν δεσμεύονται πλέον να αποσβένουν ετησίως το DTA/DTC, αλλά έχουν την ευχέρεια να μεταθέτουν τον συμψηφισμό ποσών της χρεωστικής διαφοράς σε επιλεγείσα επόμενη κερδοφόρα χρήση. Έτσι, αποσοβείται ο κίνδυνος να υπάρξει αναγκαστική συμμετοχή του Δημοσίου για να καλύψει τα ποσά του DTC τραπεζών σε περίπτωση που αυτές καταγράψουν ζημιές σε μία οικονομική χρήση.

Εξάλλου, τα καλά νέα για τις τράπεζες αναμένεται να συμπληρώσουν τα θετικά αποτελέσματα των stress tests που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 20.30 ώρα Ελλάδος, η ΕΚΤ (SSM). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο έλεγχος των τεστ αντοχής 2020 που θα δίνει άνετα «green pass» στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, θα περιλαμβάνει μόνο μία υποσημείωση για την Τράπεζα Πειραιώς, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι μετά την πρόσφατη επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, παύει να αντιμετωπίζει υστέρηση σε επίπεδο κεφαλαιακών δεικτών.

Εχθές, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 8 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ξεπερνώντας το εμπόδιο των 880 μονάδων, με ώθηση από τη θετική στάση της JP Morgan, αλλά και της HSBC προς το Χ.Α με κέντρο βάρους τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider