Πετρέλαιο: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να απειλεί τη ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ο κορονοϊός εξακολουθεί να απειλεί τη ζήτηση
Την Παρασκευή το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 73,44 δολάρια και το Brent στα 76,02 ευρώ.

Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου ασκούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού αντισταθμίζοντας τις θετικές εκτιμήσεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με το "μαύρο χρυσό" να καταγράφει μικρή πτώση. Την Παρασκευή το μεσημέρι (14:59 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 73,44 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,24% και το Brent στα 76,02 ευρώ καταγράφοντας πτώση 0,04%.

Οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς μέχρι το τέλος του έτους τοποθετούν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την πιο αργή από την αναμενόμενη επιστροφή των ιρανικών προμηθειών.

Στην έρευνα προβλέπει ότι το Brent θα φθάσει κατά μέσο όρο στα 68,76 δολάρια ανά βαρέλι, τιμή ελαφρώς αυξημένη από την εκτίμηση του Ιουνίου η οποία ήταν στα 67,48 δολάρια.

Τα κρούσματα COVID-19 θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο κλίμα της αγοράς και όχι στις βασικές αρχές της προσφοράς και της ζήτησης κατά το υπόλοιπο του έτους, καθώς δεν περιμένουμε από τους πολιτικούς να επιβάλλουν πλέον σκληρά και διευρυμένα περιοριστικά μέτρα, εκτιμά ο Julius Baer, αναλυτής στο Carsten Menke.

Η πολιτική για το πετρέλαιο παραμένει άλλος ένας παράγοντας αστάθειας, ειδικά εάν οι τιμές σημειώσουν άνοδο το καλοκαίρι, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση στους παραγωγούς να αντιδράσουν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν να αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, αφού οι τιμές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Πρόκειται για πολιτικές οι οποίες στέλνουν ανάμεικτα σήματα στην αγορά και διχάζουν τους διεθνείς αναλυτές με κάποιους μάλιστα να αναμένουν και ότι το πετρέλαιο θα φθάσει τα 80 δολάρια. Ωστόσο, οι πιο μετριοπαθείς διατηρούν την πρόβλεψη στα 70 δολάρια. "Με την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ +, μια πιθανή επιστροφή της παραγωγής των ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και τον COVID-19 εξακολουθεί να απειλεί να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου για άλλη μια φορά, νομίζω ότι τα 70 δολάρια είναι ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο για το πετρέλαιο", δήλωσε ο αναλυτής της LBBW, Frank Schallenberger.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider