Ξένα Χρηματιστήρια
23-07-2021 | 10:53

Προς κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη βαδίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Μοιράσου το
Προς κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη βαδίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Καθ’ οδόν για να κλείσουν την εβδομάδα με κέρδη κινούνται οι ευρωαγορές, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται προς οικονομικά στοιχεία, εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,84% στις 460,35 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στο 0,84% και στις 7.026 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,91% στις 15.654 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,96% στις 6.543 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 01,02% στις 25.053 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,83% στις 8.693 μονάδες.

Χθες, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την διατήρηση της νομισματικής πολιτικής της, εξασφαλίζοντας έτσι πως οι αγορές θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται  με μηδενικά και σε πραγματικούς όρους αρνητικά επιτόκια για καιρό ακόμα, έως ότου ορθοποδήσει η οικονομία. Ωστόσο, το guidance για τα επιτόκια άλλαξε, κάτι που υπογραμμίζει τη δέσμευσή της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει μια διευκολυντική πολιτική προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό που πρόσφατα άλλαξε σε 2%, από «κάτω αλλά πλησίον του 2%» που ίσχυε προηγουμένως.

Σε οικονομικά στοιχεία, οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Office for National Statistics. Δημοσκόπηση οικονομολόγων στο Reuters είχε δείξει εκτιμήσεις για μικρότερη άνοδο κατά 0,4%.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 21 ετών ενισχύθηκε τον Ιούλιο η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, καθώς η οικονομία συνέχισε να «ανοίγει» από τα lockdowns και τους περιορισμούς κατά της πανδημίας. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών για τα τελευταία 15 χρόνια αντισταθμίστηκε από την επιβράδυνση της μεταποιητικής παραγωγής, που συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με την επιδείνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι τιμές για αγαθά και υπηρεσίες, εντωμεταξύ, κατέγραψαν αύξηση με ρυθμό που δεν έχει σημειωθεί πριν από τον Ιούνιο, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε και πάλι την προσφορά. 

Σε εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση εσόδων καλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone, με το μέγεθος του πρώτου τριμήνου να ενισχύεται κατά 3,3%, ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν αύξηση 1,4%.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως διατήρησε τη δυναμική στη μεγαλύτερη αγορά της, τη Γερμανία, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 1,4% από το 1,2% το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, ενώ Βρετανία και Ισπανία επέστρεψαν σε ανοδικούς ρυθμούς. Ωστόσο, στην Ιταλία σημειώθηκε μείωση εσόδων κατά 3,6%, διευρύνοντας την πτώση 7,8% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε άνοδο ξανά οι λιανικές πωλήσεις, +0,5% τον Ιούνιο 

Vodafone: Υψηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση των εσόδων  

Σε υψηλό 21 ετών ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης τον Ιούλιο