Πετρέλαιο: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την παραγωγή στον ΟΠΕΚ+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την παραγωγή στον ΟΠΕΚ+
Οι τιμές του πετρελαίου στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το ισοζύγιο παραγωγής-κατανάλωσης

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επανέρχονται οι υπουργοί των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή προκειμένου να αποφασίσουν για την πολιτική παραγωγής ύστερα από μία τεταμένη περίοδο όπου οι διαφωνίες μεταξύ των δύο μελών του οργανισμού, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τάραξαν τα νερά στους κόλπους του καρτέλ.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο κρατών μπλόκαρε τη συμφωνία του για αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και να επεκτείνει τις υπόλοιπες περικοπές έως το τέλος του 2022, μία συμφωνία που θα επέτρεπε να καλυφθεί η επιπλέον ζήτηση στο πλαίσιο της ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση και θα έδινε την ευκαιρία στα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να αυξήσουν και πάλι το μερίδιό τους στην αγορά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, δήλωσαν ότι υποστήριξαν την αύξηση της παραγωγής αλλά δεν συμφωνούν για τις υπόλοιπες περικοπές μέχρι το τέλος του 2022 χωρίς να αναθεωρηθεί το επίπεδο των δικών τους περικοπών το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση υπολογισμού των περικοπών.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο μεγάλες δυνάμεις του Κόλπου φέρονται να έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό και μια συμφωνία μεταξύ τους θα άνοιγε τον δρόμο για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα, αποτρέποντας την πληθωριστική αύξηση των τιμών.

Συγκεκριμένα, μία πηγή του ΟΠΕΚ + δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ριάντ συμφώνησε στο αίτημα του Αμπού Ντάμπι, στις περικοπές, να χρησιμοποιηθεί υψηλότερη γραμμή βάσης, η οποία για τα ΗΑΕ ορίζεται στα 3,65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο του 2022 (από 3,168 εκατομμύρια).

Όπως είναι γνωστό, ο ΟΠΕΚ + πέρυσι συμφώνησε για περικοπές ρεκόρ της παραγωγής ύψους 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για να αντιμετωπίσει μια πτώση στη ζήτηση που προκαλείται από πανδημία, οι οποίες σταδιακά χαλάρωσαν και τώρα ανέρχονται στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Σφιχτή παραμένει η αγορά πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το ισοζύγιο παραγωγής-κατανάλωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και στις αρχές του 2022, υποδηλώνοντας ότι η αγορά είναι επί του παρόντος σφιχτή αλλά πιθανότατα θα δει σημαντικά μεγαλύτερη παραγωγή στο εγγύς μέλλον.

Οι τιμές Brent είναι ήδη πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους και οι ταμειακές ροές είναι αρκετά υψηλές για να καλύψουν τόσο τις επενδύσεις στην παραγωγή όσο και τις επαρκείς αποδόσεις στους μετόχους και τις κυβερνήσεις.

Ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί στον ΟΠΕΚ + και αλλού θα ήθελαν οι τιμές να είναι ακόμη υψηλότερες καθώς ανακάμπτουν από το τραύμα της πτώσης των τιμών του περασμένου έτους, μια τιμή άνω των 80 δολαρίων θα μπορούσε να εγείρει προβληματισμό σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η πολιτική ευαισθησία σχετικά με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι ήδη εμφανής στην πίεση που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να επιλύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής.

Θεωρητικά, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να καλωσορίσουν τις υψηλότερες τιμές, καθώς ενισχύουν το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης και επιτάχυνση της μετάβασης σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ομοίως, οι υψηλότερες τιμές θα ήταν ο γρηγορότερος τρόπος για να ενθαρρυνθεί η ευρεία υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις παραμένουν ανήσυχες για τον αντίκτυπο στον πρωτογενή πληθωρισμό και το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος.

Όταν οι τιμές κινούνται από τα 80 δολάρια καθίστανται σταδιακά ασταθείς καθώς οι παραγωγοί αυξάνουν την παραγωγή, ενώ οι καταναλωτές μεταβαίνουν σε εναλλακτικές λύσεις, και οι κυβερνήσεις των καταναλωτών χωρών επιταχύνουν την αντιμονοπωλιακή εφαρμογή και τους σχεδιασμούς για την ενεργειακή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό, βραχυπρόθεσμα, ένα εύρος 65-75 δολαρίων είναι το πιθανό να ελαχιστοποιήσει τις τριβές μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, διατηρώντας το πετρέλαιο ανταγωνιστικό ως πηγή ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή έσοδα για επενδύσεις.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο OPEC+ προς νέα διάσκεψη για συμφωνία επί της παραγωγής πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider