«Μάζεψε» στο τέλος τις βαριές απώλειες η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάζεψε» στο τέλος τις βαριές απώλειες η Wall Street
Ισχυρές απώλειες στη Wall Street. «Μάζεψε» λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, μαζεύοντας ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης σημαντικό μέρος των απωλειών.

Η νευρικότητα των αγορών προκλήθηκε κατά βάση από την ΕΚΤ και τη Fed που διαμόρφωσαν μια νέα εικόνα, καθώς χθες δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης της Fed στις 15-16 Ιουνίου. Η Fed αγοράζει τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια αμερικανικών κρατικών ομολόγων και 40 δισ. δολάρια σε τίτλους με εγγυήσεις υποθήκες. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά τη συνεδρίαση της Fed, αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι είναι καιρός να επεξεργαστούν μια διαδικασία για το πώς αυτές οι αγορές θα μειωθούν και τελικά θα εξαλειφθούν - «tapering». Σύμφωνα με τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), ορισμένα μέλη ανέφεραν ότι η οικονομική ανάκαμψη προχωρούσε γρηγορότερα από το αναμενόμενο και συνοδευόταν από μια υπερβολική αύξηση του πληθωρισμού, που και τα δύο μαζί δίνουν πατήματα στη Fed για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μείωση του ρυθμού αγορών.

Ωστόσο, η εικόνα που επικράτησε είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν βιαστικές κινήσεις και οι αγορές πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες για τυχόν αλλαγές.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου της για τον πληθωρισμό στο 2%, εντείνοντας τις ανησυχίες για το κατά πόσο οι δυσκολίες στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μεταφέρονται στις πληθωριστικές πιέσεις. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έρχονται μετά από τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε σειρά μεγάλων χωρών, με παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου ανακοινώθηκε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών.

Έτσι, στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε 0,75% ή 259 μονάδες στις 34.421 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,87% ή 37,31 μονάδες στις 4.320 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,72% ή 105,28 μονάδες στις 14.559 μονάδες.

Σημειώνεται πως εν μέσω των σημερινών εξελίξεων, η απόδοση στο 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του Φεβρουαρίου, φτάνοντας στο 1,297%

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 373.000 από 371.000 την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 350.000 αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 3,339 εκατ. από 3,489 εκατ. προηγουμένως, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 3,335 εκατ. αιτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider