Χρηματιστήριο
06-07-2021 | 12:25

ΚΕΠΕ: Στο 26,22% ο δείκτης «φόβου» τον Ιούνιο

Newsroom
Μοιράσου το
ΚΕΠΕ: Στο 26,22% ο δείκτης «φόβου» τον Ιούνιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα κινήθηκε η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Ιούνιο του 2021, φτάνοντας το 26,22% στις 30/6/2021 από 26,81% στις 31/5/2021. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,85%.

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Τον Ιούνιο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη σημείωσε μικρή μείωση σε 27,20% από 27,72% τον Μάιο του 2021. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του δείκτη, η αβεβαιότητα για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σημείωσε μικρή μείωση παραμένοντας κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. 

Σημειώνεται πως το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Μάρτιο του 2021, ο ΣΔΠ σημείωσε σημαντική άνοδο, σε συνέχεια της οριακής ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Η εν λόγω εξέλιξη αντανακλά την έναρξη ανάκαμψης των προσδοκιών και βελτίωσης των εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα. Συνεπώς, ο ΣΔΠ παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την επαναλειτουργία σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προεξοφλώντας την επερχόμενη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Εντούτοις, παρά την πρόοδο που συντελείται σε όρους αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και εφαρμογής του προγράμματος των εμβολιασμών, ιδιαίτερα υψηλή παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.