Jefferies: Ταμείο Ανάκαμψης όπως... σχέδιο Μάρσαλ - Παραμένει «bullish» για την Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: Ταμείο Ανάκαμψης όπως... σχέδιο Μάρσαλ - Παραμένει «bullish» για την Ελλάδα
Σημαντικές εισροές στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένει ο οίκος Jefferies. Επιμένει στη «bullish» στάση της για την εγχώρια αγορά. Που θέτει τον «πήχη» για την αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης.

Μνήμες 1948 φαίνεται πως «ξύπνησε» στους αναλυτές του αμερικανικού οίκου Jefferies, ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης, παρομοιάζοντάς τον ως «διάδοχο» του σχεδίου Μάρσαλ, ενός τεραστίου βεληνεκούς αμερικανικού προγράμματος, τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής επιρροής στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες και η καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος πιθανόν να έχουν επισκιάσει τo έναυσμα ενός από τα πιο «game changing» γεγονότα στην ευρωπαϊκή ιστορία, του NGEU. Από την άλλη, σε σύγκριση με το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και του δεύτερου σχεδίου ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων για έργα υποδομών («Build Back Better»), είναι προφανές πως το NGEU «έχασε την λάμψη».

Ωστόσο, τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου αντιστοιχούν στο 5,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για πάνω από πέντε χρόνια, έχοντας βασικό «πυλώνα» τα 672,5 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ενώ τα υπόλοιπα 77,5 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όπως συμπληρώνει η Jefferies, η κατανομή των πόρων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, που δέχονται ένα σφοδρό πλήγμα από την πανδημία να λάβουν σημαντικές εισροές, ενώ χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα δουν τις μεγαλύτερες ροές σε απόλυτους όρους. Με τον αμερικανικό οίκο να ευελπιστεί σε μια ταχεία εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος, τα ευρωπαϊκά μακροοικονομικά μεγέθη εξελίσσονται από πολύ δυσάρεστα σε θετικά.

Έτσι, αναμένει πως η Ευρωζώνη θα καταγράψει μια «εκρηκτική» δυναμική ανάπτυξης από το β΄ τρίμηνο ήτοι 10,4%, ποσοστό που θα διατηρηθεί και το γ' τρίμηνο, αφήνοντας πίσω της το αρνητικό α' τρίμηνο (-3,9%) που επηρεάστηκε σαφώς από την διατήρηση ή και την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, ελέω μεταλλάξεων και έξαρσης της νόσου. Ευρύτερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί κατά 3,5% το 2021 και κατά 5,2% το 2022.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα plays στις αγορές που θα επωφεληθούν από αυτό το πλαίσιο θα είναι ένας συνδυασμός ευρωπαϊκών εταιρειών κατασκευαστικού εξοπλισμού, με κυκλικά χαρακτηριστικά, εταιρειών που στηρίζουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και την απεξάρτηση από τον άνθρακα, καθώς και του κλάδου υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EV).

Jefferies

Παράλληλα, η Jefferies διατηρεί τη «bullish» στάση της για την εγχώρια αγορά, ενώ από την άλλη υποβαθμίζει ελαφρώς τη σύστασή της για τη Wall Street σε «modestly bullish», καλύπτοντας μέσω των αλλαγών, τη στάθμιση στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές. Κάπως έτσι εκτιμά πως ο Stoxx 600 θα «αναρριχηθεί» προς τις 455 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, με το μομέντουμ να παραμένει δυναμικό και το flow στις ευρωπαϊκές αγορές να αυξάνεται.

Τα «καλάθια» μετοχών που διαμορφώνει

Jefferies

Jefferies

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider