Υψηλό διετίας για το πετρέλαιο πάνω από τα 72 δολάρια στο OPEC+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλό διετίας για το πετρέλαιο πάνω από τα 72 δολάρια στο OPEC+
Μια πυρηνική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα μπορούσε να στείλει τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε στα 72 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, φθάνοντας και πάλι κοντά σε υψηλό δύο ετών, καθώς η συγκράτηση της προσφοράς από την πλευρά του ΟΠΕΚ + και η ανάκαμψη της ζήτησης αντιστάθμισαν τις ανησυχίες σχετικά με την ανομοιογενή διάθεση εμβολίων κατά του Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

Το μπρεντ ολοκλήρωσε της διαπραγματεύσεις της Παρασκευής στα 71,89 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,8% και το αμερικανικό αργό στα 69,62 καταγράφοντας άνοδο κατά 1,18%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε τα 69,76 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δήλωσαν την Τρίτη ότι θα τηρήσουν τους συμφωνημένους περιορισμούς εφοδιασμού. Ομοίως, μια εβδομαδιαία έκθεση εφοδιασμού την Πέμπτη έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια πυρηνική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα μπορούσε να στείλει τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Ενώ αυτό ακούγεται αντιφατικό, μια συμφωνία που θα επαναφέρει το ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας, Damien Courvalin.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες στη Βιέννη συνεχίζονται καθώς το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις - οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία - προσπαθούν να σώσουν τη συμφωνία-ορόσημο του 2015. Οι αξιωματούχοι λένε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά παραμένει ασαφές πότε θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider