Χωρισμένο στα δύο το ταμπλό του ΧΑ - Διστακτικές κινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρισμένο στα δύο το ταμπλό του ΧΑ - Διστακτικές κινήσεις
Χρηματιστήριο
Ασθενής άνοδος του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή.

Περιορισμένες κινήσεις καταγράφονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναζητούν καύσιμα ενόψει συνέχειας, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στα χαμηλά επίπεδα τζίρου.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,12% στις 895,99 μονάδες, με τον τζίρο στα 23,42 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,17% σημειώνει ο FTSE 25 στις 2.172 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,21% στις 551,94 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ (+1,12%), της Lamda (+1,05%) και του ΟΤΕ (+0,93%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-1,52%), της ΔΕΗ (-0,90%) και της Ελλάκτωρ (-0,72%).

Από την άλλη, καλά νέα για τις αντοχές της οικονομίας έφεραν οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε μείωση κατά 2,3% παρά τα περιοριστικά μέτρα και τη σύγκριση με 2 μήνες χωρίς πανδημία. Καλύτερη είναι η εικόνα σε 3μηνιαίο επίπεδο, λόγω της μεγάλης ύφεσης που προηγήθηκε: Καταγράφεται αύξηση κατά 4,4%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2020.

Τα στοιχεία δείχνουν πάντως μία πτώση που είναι από τις πιο μεγάλες πανευρωπαϊκά σε ετήσια βάση (2η μετά την Πορτογαλία στην ΕΕ με μέσο όρο ύφεσης στο 1,8%) με βάση τα προσωρινά στοιχεία που έχει εκδώσει η Eurostat. Αντιθέτως, σε 3μηνιαία βάση η άνοδος είναι η υψηλότερη ανά την ΕΕ με τα κράτη μέλη κατά μέσο όρο να καταγράφουν ύφεση 0,6%.

Σημειώνεται πως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ κατά 7,9% το τελευταίο 3μηνο του 2020 την οποία πλέον αναθεωρεί σε πτώση ΑΕΠ κατά 6,9%. Ρηχότερη ήταν τελικά η ύφεση και το 3ο τρίμηνο. Πάντως, δεν αναθεωρείται συνολικά για το 2020 η εκτίμηση περί πτώσης του ΑΕΠ στο 8,2% (γιατί η μέτρηση γίνεται με άλλα στοιχεία χωρίς εποχική διόρθωση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider