Χρηματιστήριο: Έμεινε χαμηλότερα από τις 900 μονάδες με «βαρίδι» την Τρ. Πειραιώς - «Έκρηξη» τζίρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Έμεινε χαμηλότερα από τις 900 μονάδες με «βαρίδι» την Τρ. Πειραιώς - «Έκρηξη» τζίρου
Με απώλειες ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, καθώς η Πειραιώς γλίτωσε το limit down αλλά όχι τις βαριές απώλειες.

Με απώλειες που ξεπέρασαν το 1% έκλεισε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας με αρνητικό πρόσημο την εβδομάδα που είχε τρείς από τις πέντε συνεδριάσεις.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,45% στις 897,01 μονάδες, με τον τζίρο ήδη στα 253,5 εκατ. ευρώ, λόγω και των πακέτων που πέρασαν στην Πειραιώς. Απώλειες 1,19% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.189,31 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης προσγειώθηκε στις 613,79 μονάδες με απώλειες 3,45%.

Στο επίπεδο της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,46%, ο FTSE 25 σημειώσε απώλειες 1,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,14%.

Στις τράπεζες, η μετοχή της ΕΤΕ κατέγραψε άνοδο 3,2% στα 2,71 ευρώ, η Eurobank 1,08% στα 0,845 ευρώ, ενώ η Alpha Bank κατέγραψε διστακτική άνοδο 0,07% στα 1,348 ευρώ.

Αντοχές στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε λόγω Πειραιώς έβγαλαν η Titan με κέρδη 2,54%, η Viohalco 1,8%, η ElvalHalcor στο 1,2%και η Quest με κέρδη 1,24%.

Αντιθέτως, απώλειες κατέγραψαν οι ΕΥΔΑΠ, Cenergy, και ΕΧΑΕ.

Τα πακέτα που άλλαξαν χέρια έφτασαν τα 17,09 εκατ. ευρώ με τα περισσότερα σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Αξίζε να σημειώσουμε, πως χθες η JP Morgan έδωσε μια πρώτη εικόνα για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Παρότι οι αναλυτές του οίκου δηλώνουν ενθουσιασμένοι για τη λειτουργική αναδιάρθρωση της τράπεζας και εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο track record της διοίκησης, επισημαίνουν ότι το discount έναντι των υπόλοιπων εγχώριων τραπεζών δικαιολογείται από τα χαμηλά ενδιάμεσα επίπεδα κεφαλαίων και τη μεγαλύτερη περίοδο ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, καθώς οι τίτλοι των υπόλοιπων εγχώριων τραπεζών διαπραγματεύονται τώρα με εκτιμώμενο P/TBV για το 2022 στο 0,4x - 0,5x και με περίπου 7% - 10% ROTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων), υπάρχει ένα εύρος 0,3x - 0,35x για την Τράπεζα Πειραιώς ως δίκαιη αποτίμηση, η οποία μεταφράζεται σε ένα εύρος τιμής μεταξύ 1,25 - 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Στο -2,4% κινείται το συμβόλαιο της τράπεζας στα παράγωγα με ένα χαμηλό premium σε σύγκριση με τη μετοχή καθώς διαμορφώνεται στα 1,63 ευρώ.

Επιπλέον με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις από τις 10 Μαΐου που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στον FTSE Global Small Cap. Η FTSE Russell είχε τονίσει πως λόγω του εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους του placement και της ταυτόχρονης δημόσιας προσφοράς, σε σύγκριση με τον τρέχοντα αριθμό μετοχών σε κυκλοφορία, και για να διασφαλιστεί η σωστή αλλαγή, η επικαιροποίηση του δείκτη FTSE Global Small Cap Index έχει αναβληθεί έως την εργάσιμη ημέρα μετά την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών και, ως εκ τούτου, θα εφαρμοστεί στις 10 Μαΐου 2021.

Παράλληλα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι corner επενδυτές αλλά και το ΤΧΣ έχουν ένα lock-up 90 ημερών, αλλά δύναται να «παρέμβουν» με κινήσεις στο ταμπλό, αν θελήσουν να αυξήσουν τη θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider