Χρηματιστήριο: Δεν άφησαν οι πωλητές την υπέρβαση των 880 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Δεν άφησαν οι πωλητές την υπέρβαση των 880 μονάδων
Έχασε την αρχική ορμή το Χρηματιστήριο καθώς οι πωλητές δεν άφησαν την υπέρβαση των 880 μονάδων.

Με το «δεξί» μπορεί να ξεκίνησε το Χρηματιστήριο τη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο από τα μέσα της συνεδρίασης και μετά οι πωλητές δεν άφησαν την υπέρβαση των 880 μονάδων, μπαίνοντας στην Τρ. Πειραιώς αλλά και στον Ελλάκτωρ, ενώ πιέσεις πέρασαν λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης σχεδόν σε ολόκληρο το ταμπλό.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 877,04 μονάδες με τον τζίρο στα 89,17 εκατ. ευρώ. Υψηλότερα κινήθηκε ο FTSE 25 κλείνοντας στο 0,54% και στις 2.117 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2% στις 564,38 μονάδες.

Στις τράπεζες πρωταγωνίστησε η Alpha Bank με άνοδο 5,82% περνώντας το 1 ευρώ και φτάνοντας σε υψηλό 52 εβδ. ενώ και η Eurobank σημείωσε νέα υψηλά καταγράφοντας άνοδο 2%. Η Εθνική Τρ. έκλεισε με απώλειες 0,76% ενώ ισχυρές πιέσεις πέρασαν στην Τρ. Πειραιώς που έκλεισε στο -7,25%.

Σημαντική άνοδο έλαβαν οι ΕΧΑΕ, Jumbo και Cenergy ενώ αντιθέτως μετά τον Ελλάκτωρα όπου συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ μετόχων με φόντο την ΑΜΚ, με ισχυρές απώλειες έκλεισαν ΕΛΠΕ, Quest και Motor Oil.

Τα πακέτα που άλλαξαν χέρια έφτασαν τα 3,82 εκατ. ευρώ.

Σήμερα τόσο η ΤτΕ όσο και το ΔΝΤ έδωσαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021.

Την αρχή έκανε η ΤτΕ όπου εκτιμά πλέον πως η ανάπτυξη θα φτάσει το 4,2% και το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 5,3% του ΑΕΠ, για την ελληνική οικονομία το 2021. Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, με βάση την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται ότι το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε 7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος σε 205% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, με το πέρας της πανδημίας, η ελληνική οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικούς κινδύνους: Την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.

Από την άλλη καλά νέα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας φέρνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην εξαμηνία έκθεσή του World Economic Outlook που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποτυπώνεται η προσδοκία για υψηλές σχετικά επιδόσεις τόσο άμεσα, όσο και μεσοπρόθεσμα.

Ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας - του παραδοσιακά απαισιόδοξου ΔΝΤ ειδικά επί εποχής Πολ Τόμσεν– εκτιμάται πως επιταχύνεται: από άνοδο του ΑΕΠ κατά 1% που ήταν η μακροχρόνια πρόβλεψή του (σ.σ. τελευταία φορά συνδέθηκε με το 2025 στις Φθινοπωρινές προβλέψεις του 2020), πλέον διαμορφώνεται σε 1,4% (για το 2026). Δηλαδή καταγράφεται μία κατά 40% υψηλότερη αναπτυξιακή δυναμική, η οποία επηρεάζει πέρα από τι κλίμα στην αγορά και μία κρίσιμη παράμετρο: τη βιωσιμότητα του χρέους.

Βραχυπρόθεσμα τα νέα εξακολουθούν να είναι καλά, παρά την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% και το 2022 με ρυθμό 5%. Μάλιστα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider