ΔΝΤ: Ανάπτυξη 6,9% στην Ελλάδα στο τέλος του 2021 – Ενισχύεται 40% η πρόβλεψη για το μακροχρόνιο ΑΕΠ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Ανάπτυξη 6,9% στην Ελλάδα στο τέλος του 2021 – Ενισχύεται 40% η πρόβλεψη για το μακροχρόνιο ΑΕΠ
Ισχυρή ανθεκτικότητα στην παράταση της υγειονομικής κρίσης εν συγκρίσει με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Καλά νέα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Καλά νέα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας φέρνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην εξαμηνία έκθεσή του World Economic Outlook που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποτυπώνεται η προσδοκία για υψηλές σχετικά επιδόσεις τόσο άμεσα, όσο και μεσοπρόθεσμα.

Ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας - του παραδοσιακά απαισιόδοξου ΔΝΤ ειδικά επί εποχής Πολ Τόμσεν– εκτιμάται πως επιταχύνεται: από άνοδο του ΑΕΠ κατά 1% που ήταν η μακροχρόνια πρόβλεψή του (σ.σ. τελευταία φορά συνδέθηκε με το 2025 στις Φθινοπωρινές προβλέψεις του 2020), πλέον διαμορφώνεται σε 1,4% (για το 2026). Δηλαδή καταγράφεται μία κατά 40% υψηλότερη αναπτυξιακή δυναμική, η οποία επηρεάζει πέρα από τι κλίμα στην αγορά και μία κρίσιμη παράμετρο: τη βιωσιμότητα του χρέους.

Βραχυπρόθεσμα τα νέα εξακολουθούν να είναι καλά, παρά την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% και το 2022 με ρυθμό 5%. Μάλιστα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 βλέπει ρυθμό ανάκαμψης 3,6% (σ.σ. δηλαδή σταδιακή επιβράδυνση αφού πλέον το ΑΕΠ δεν θα ανακάμπτει από ύφεση, αλλά θα συγκρίνεται με μία χρονιά ανάπτυξης όπως η φετινή και έτσι δεν θα ευνοείται από τη λεγόμενη «επίπτωση βάσης»).

insider

Οι παραπάνω προβλέψεις είναι ελαφρά πιο χαμηλές σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που έγιναν το φθινόπωρο του 2020 (σ.σ. έβλεπε ανάπτυξη 4,1% φέτος αλλά με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 6,8% στο τέλος του 2021).

Ωστόσο, έχει σημασία ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ για το 2021 λόγω της παράτασης πανδημίας (δηλαδή από το 4,1% στο 3,8%) είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με τις επιδόσεις που βλέπει το ΔΝΤ σε επίπεδο ΕΕ.

Στην ευρωζώνη, για παράδειγμα, εκτιμά πλέον ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,4% φέτος όταν το προηγούμενο φθινόπωρο υπολόγισε σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 5,2%.

Στο σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών ανά τον κόσμο πλέον περιμένει ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 5,1% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,9%. Κυρίως λόγω της ταχύτερης πλέον ανάπτυξης που αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ισχυρές χώρες.

insider

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα – και γενικότερα την Ευρωζώνη - δεν είναι σαφές αν στις προβλέψεις υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσθετη ώθηση που θα δώσει στην οικονομία το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως η Κομισιόν δεν το περιλάμβανε στις τελευταίες προβλέψεις της επισημαίνοντας ότι αυτό θα συμβεί αφού επισήμως εγκριθεί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά στην περίπτωση της Ελλάδος μερική επαναφορά των πληθωριστικών πιέσεων. Από αποπληθωρισμό το 2020 βλέπει άνοδο του γενικού δείκτη στο 0,2% φέτος και κατά 0,8% το 2022. Πάντως σε ειδικό πίνακα καταγράφει την Ελλάδα ως ένα από τα κράτη ανά τον κόσμο με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα και το 2020.

Σε επίπεδο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένει περιορισμό του «ανοίγματος» που παρατηρήθηκε λόγω της πανδημίας στο 6,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2022. Αναφορικά με την πορεία της ανεργίας αναμένει ότι φέτος θα υπάρχει οριακή άνοδος σε σχέση με το 2020 (στο 16,6% από 16,4% έναν χρόνο πριν) και εκτιμά περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 15,2% το 2022. Παρόλα αυτά η ανεργία παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα ανά την Ευρώπη αλλά και ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες με την εξαίρεση της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider