Ανοδικά η Wall Street υπό το φως στοιχείων για την πορεία της οικονομίας - «Μάχη» με τα ρεκόρ για τον S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά η Wall Street υπό το φως στοιχείων για την πορεία της οικονομίας - «Μάχη» με τα ρεκόρ για τον S&P 500
Ανοδικά ξεκινά τον Απρίλιο η Wall Street, την Πέμπτη, αφήνοντας πίσω της 4 διαδοχικούς μήνες κερδών, με το επενδυτικό κλίμα να «ζυγίζει» τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και με προσοχή προς τις επόμενες κινήσεις Μπάιντεν για το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης των υποδομών.

Ανοδικά ξεκινά τον Απρίλιο η Wall Street, την Πέμπτη, αφήνοντας πίσω της 4 διαδοχικούς μήνες κερδών, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και με την προσοχή στις επόμενες κινήσεις Μπάιντεν για το πακέτο ενίσχυσης των υποδομών.

Υπενθυμίζεται, πως για τον Μάρτιο ο Dow και ο S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 6,6% και 4,3% αντίστοιχα σε μηνιαίο επίπεδο, σημειώνοντας τον τέταρτο μήνα κερδών στους τελευταίους πέντε και τον καλύτερο από τον Νοέμβριο. Σε επίπεδο τριμήνου, ο Dow και ο S&P 500 κατέγραψαν κέρδη 7,8% και 5,8% αντίστοιχα, στο τέταρτο διαδοχικό θετικό τρίμηνο.

Έτσι, ο Dow Jones την Πέμπτη, κινείται ανοδικά 0,28% στις 33.075 μονάδες.
O S&P 500 κερδίζει 0,68% ξεπερνώντας τις 4.000 μονάδες για πρώτη φορά.
O Nasdaq ενισχύεται 1,46% στις 13.440 μονάδες.

Σημαντική αποκλιμάκωση στις απώλειες θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ σημειώθηκαν για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Challenger Gray. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα κατεγράφησαν 30.603 απολύσεις, μειωμένες κατά 86% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, με το συγκεκριμένο αριθμό να είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 33 μηνών. Σε μηνιαίο επίπεδο, κατεγράφησαν 34.351 λιγότερες χαμένες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Στον αντίποδα αυτής της εικόνας, σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, επαναφέροντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 719.000 από 658.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones περίμεναν μια μέτρηση στις 675.000 αιτήσεις.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων, έπεσε κάτω του 1,7%, ενώ μόλις την Τρίτη είχε καταγράψει ρεκόρ 14μήνου πλέον του 1,77%.

Σε άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, σε επίπεδο - ρεκόρ επέστρεψε το πρώτο τρίμηνο του 2021 η «βιομηχανία» των εξαγορών, φτάνοντας το ποσό των 1,1 τρισ. δολαρίων, καταγράφοντας την καλύτερη έναρξη έτους από το 1998, τουλάχιστον. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ενισχύθηκαν σε κάθε περιοχή, με την Βόρεια Αμερική να ηγείται με συναλλαγές αξίας 644 δισ. δολαρίων.

Επίσης, στις 59,1 μονάδες διαμορφώθηκε ο τελικός δείκτης της PMI της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Ο δείκτης παρουσίασε αύξηση τόσο από τις 58,6 μονάδες του Φεβρουαρίου όσο και από τις 59 μονάδες της προκαταρκτικής μέτρησης του Μαρτίου. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη υψηλότερη μέτρηση για τον αμερικανικό PMI μεταποίησης από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων (από τον Μάϊο του 2007), ενδεικτικό της αισιοδοξίας που επικρατεί μεταξύ των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για την πορεία της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, Το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο πρόγραμμα αύξησης της απασχόλησης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσίασε εχθές ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Το πρόγραμμα, που προβλέπει δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αποτελέσει «επένδυση στην Αμερική που γίνεται μια φορά κάθε γενιά» και «δεν έχουμε ξαναδεί ή κάνει τίποτα παρόμοιο», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν παρουσιάζοντάς το στο Πίτσμπεργκ, στην πολιτεία Πενσιλβάνια. Το σχέδιο αυτό θα «δημιουργήσει εκατομμύρια καλές δουλειές», με τον Λευκό Οίκο να συγκρίνει το μέγεθος της επένδυσης με την εποχή που οι ΗΠΑ «κέρδισαν την κούρσα του διαστήματος».

Σε εταιρικά νέα, συμφωνία «μαμούθ» υπεγράφη μεταξύ Microsoft και αμερικανικού στρατού για κάσκες επαυξημένης πραγματικότητας αξίας 22 δισ. δολαρίων. H συμφωνία αφορά σε 120.000 συσκευές που θα φορούν στο κεφάλι οι Αμερικανοί στρατιώτες, με κόστος περί τα 21,88 δισ. δολάρια σε 10 χρόνια. Η μετοχή της εταιρείας κερδίζει 1,57%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider