Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής
Διευρύνεται η πτώση στους ευρωπαϊκούς δείκτες, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες και με τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Διευρύνονται οι απώλειες στους ευρωπαϊκούς δείκτες, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες και με τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της διανομής των εμβολίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,74%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνουν πάνω από 1%, καθώς από την Τρίτη η Διώρυγα του Σουέζ παραμένει κλειστή, αφού ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γιγαινταιών διαστάσεων «μπλόκαρε» μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Στη Γερμανία ο DAX σημειώνει απώλειες 1,01%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί 0,87%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,23%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,75%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 1,44%.

Στις συνομιλίες των 27 θα κυριαρχήσουν οι δυσκολίες στην προμήθεια εμβολίων της ΕΕ, ενώ σε αυτές θα συμμετάσχει το βράδυ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια ισχυρή ένδειξη της ανανέωσης της διατλαντικής σχέσης. Καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ ενισχύουν εκ νέου τους περιορισμούς που επιβάλλουν στον πληθυσμό για να αντιμετωπιστεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η βραδύτητα εκστρατειών εμβολιασμού και τα προβλήματα στις παραδόσεις της AstraZeneca τροφοδοτούν απογοητεύσεις στους κόλπους του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων προκαλώντας επικρίσεις από το Λονδίνο, ωστόσο οι δύο πλευρές έδειξαν την Τετάρτη το βράδυ τη βούλησή τους να βρεθεί λύση. Βρυξέλλες και Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για μια «αμοιβαία επωφελή» λύση για την επίλυση των μεταξύ τους υψηλών εντάσεων.

Παράλληλα, η μετοχή της AstraZeneca αντέστρεψε τα πρωινά κέρδη και υποχωρεί 0,7%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων, επικαλούμενη επικαιροποιημένα δεδομένα κλινικής δοκιμής η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, στο Περού και στη Χιλή.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, στη Γερμανία ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK αναμένεται να αυξηθεί στις -6,2 μονάδες τον Απρίλιο, από τις -12,7 μονάδες τον Μάρτιο. Στη Γαλλία, η εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό κλάδο παρέμεινε αμετάβλητη τον Μάρτιο, στις 98 μονάδες, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση στις 97 μονάδες.

Νωρίτερα, με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, έπειτα από τέσσερις συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης και στον απόηχο του sell off στη Wall Street εχθές. Ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,14%, στις 28.729,88 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite έχασε 0,1%, με τον Shenzhen Component αντίθετα να ενισχύεται 0,1%.

Στη Χονγκ Κονγκ o Hang Seng έκλεισε στο -0,07%, ενώ οι μετοχές μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, υπό τον φόβο εξόδου από το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ, καθώς την Τετάρτη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας (SEC) ενέκρινε τον νόμο Holding Foreign Companies Accountable Act.

Η Alibaba υποχώρησε άνω του 4% ενώ η JD.com σημείωσε πτώση άνω του 4% και η NetEase σχεδόν 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider