Χρηματιστήριο
05-03-2021 | 17:28

Κόντρα στο ρεύμα της πανδημίας το ΧΑ - Πάνω από τις 825 μονάδες

Newsroom
Μοιράσου το
Κόντρα στο ρεύμα της πανδημίας το ΧΑ - Πάνω από τις 825 μονάδες

Με τη Motor Oil να αποτελεί το «πάτημα» των αγοραστών το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε υψηλότερα από τις 820 μονάδες (αντίσταση) καταφέρνοντας από τα μισά της συνεδρίασης έστω και με περιορισμένο τζίρο να κλείσει θετικά την εβδομάδα.

Έτσι την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,95% στις 825,02 μονάδες με τον τζίρο ωστόσο να παραμένει χαμηλά στα 58,25 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,99% σημείωσε ο FTSE 25 στις 1.983,83 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται στο 1,51% στις 525,38 μονάδες.

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε η Motor Oil μια ανάσα από το 5% φτάνοντας στα 12,20 ευρώ, με καταλύτη και την άνοδο των τιμών πετρελαίου. ΔΕΗ και ΕΛΠΕ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2%, ενώ θετικά κινήθηκαν και οι τράπεζες πλην της Τρ. Πειραιώς που έκλεισε με απώλειες 1,46%.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και οι τράπεζες έβαλαν το χέρι τους την εβδομάδα που πέρασε για να μπει το πρώτο λιθαράκι ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της αρνητικής παράδοσης του Μαρτίου. Αν και είναι ακόμα μόλις η πρώτη εβδομάδα του μήνα, η ενεργοποίηση των επενδυτών στις τραπεζικές αξίες σημαίνει πολύ περισσότερη δράση στην Αγορά. Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank έχουν μετοχολόγια που υπερβαίνουν σε αριθμό τους 100.000 μετόχους γεγονός που σημαίνει ότι αυτή η άνοδος έχει πολύ περισσότερους αποδέκτες άρα η διάχυση της ανόδου περισσότερους αποδέκτες. Επιπλέον η πρόσφατη άνοδος ενισχύει την αγοραστική δύναμη των χαρτοφυλακίων βελτιώνοντας σημαντικά συμμετοχή και συναλλακτική δραστηριότητα. Η αιτία για την αύξηση των τιμών των τραπεζών θα πρέπει να αναζητηθεί σε μια σειρά από ενέργειες και γεγονότα που έχουν καταληκτικό χαρακτήρα: Η Alpha Bank προχωράει επίσημα πλέον με σαφή χρονοδιαγράμματα για την τιτλοποίηση του Galaxy αντλώντας παράλληλα 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, η Εθνική Τράπεζα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, τα νομοσχέδια για την συμμετοχή του ΤΧΣ και την έγκριση των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙ» ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Όλες αυτές οι κινήσεις -αν και αναμενόμενες-απελευθερώνουν δυνάμεις και βάζουν τις ελληνικές τράπεζας σε μια λογική κανονικότητας, την λογική της επόμενης ημέρας των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και της επιστροφής στην οργανική ανάπτυξη. Κερασάκι στην τούρτα των τραπεζικών προσδοκιών,η μικρότερη των αναμενομένων συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερο ύψος προβλέψεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2020,επομένως καλύτερη αφετηρία βάσης για τα Ευρωπαϊκά τεστ αντοχής που έρχονται το καλοκαίρι.

Τεχνικά,ο Γενικός Δείκτης αφού ανέβασε αποφασιστικά όγκους επέστρεψε πάνω από τις 800 μονάδες καταγράφοντας μάλιστα στην συνεδρίαση της Τετάρτης νέο υψηλό έτους για να υποχωρήσει στην συνέχεια υπό την πίεση μιας αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών. Η ακολουθία των τιμών κρίνεται άκρως συντηρητική–έως και αισιόδοξη-σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στο εξωτερικό με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα έναντι τριών συνεχόμενων πτωτικών του δείκτη Nasdaq φαινόμενο αρκετά σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει τα ηνία της αγοράς κρατώντας ανέπαφες κρίσιμες ζώνες τιμών όπως η ζώνη των 800 μονάδων που έχει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης. Κατά τα λοιπά η διαγραμματική εικόνα έγινε ισχυρά αισιόδοξη αφού μετά την αντίσταση των 830 μονάδων ακολουθεί ένα ξέφωτο ανόδου έως τις 910 μονάδες. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση ακόμα δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερτιμημένες ζώνες και τόσο ο MACD και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κρατούν την θετική τους άποψη για την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της τάσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.