Εμβόλια: Εκτός από τον κορονοϊό «εξαφανίζουν» και τους... δισεκατομμυριούχους του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλια: Εκτός από τον κορονοϊό «εξαφανίζουν» και τους... δισεκατομμυριούχους του
Το Bloomberg κατέγραψε μερικές από τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν γάντια, μάσκες και άλλα προϊόντα που είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται το 2020, προτού τα εμβόλια κατά του κορονοϊού οδηγήσουν σε κατακόρυφη πτώση της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Η πανδημία του κορονοϊού έχτισε μεγάλες περιουσίες στον χώρο της υγείας και τις έχτισε γρήγορα. Τώρα μερικές από αυτές εξανεμίζονται εξίσου γρήγορα.

Το Bloomberg κατέγραψε μερικές από τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν γάντια, μάσκες και άλλα προϊόντα που είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται το 2020, προτού τα εμβόλια κατά του κορονοϊού οδηγήσουν σε κατακόρυφη πτώση της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Δύο εξ αυτών είναι οι νοτιοκορεάτικες Seeegen, παραγωγός τεστ Covid-19 και Alteogen, εταιρία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στην τεχνολογία υποδόριων ενέσεων. Οι ιδρυτές τους έγιναν δισεκατομμυριούχοι χάρη στην άνοδο των μετοχών τους πέρυσι. Λίγους μήνες αργότερα, με την εμφάνιση των εμβολίων, έχασαν τις εννεαψήφιες περιουσίες τους αφού οι μετοχές των δύο εταιρειών υποχώρησαν κατά περισσότερο από 41%, σύμφωνα με την λίστα των δισεκατομμυριούχων που καταρτίζει το Bloomberg.

Σε αντίστοιχη κατάσταση βρέθηκαν και εταιρείες κατασκευής γαντιών στη Μαλαισία, που μετρούσαν τουλάχιστον 5 δισεκατομμυριούχους τον Αύγουστο καθώς η επιδείνωση της κρίσης υγείας εκτόξευσε τη ζήτηση για προστατευτικό εξοπλισμό. Παρά τη σύντομη ανάκαμψη εν μέσω της φρενίτιδας του περασμένου μήνα στο λιανεμπόριο, οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 40% από τα υψηλά τους, αφανίζοντας πάνω από 9 δισ. δολάρια από τον πλούτο των ιδρυτών τους.

Το Bloomberg κάνει ειδική αναφορά στην Top Glove, μαλαισιανή εταιρία που ειδικεύεται στην παραγωγή πλαστικών γαντιών.

Κάθε μια από τις Seegen, Alteogen και Topglove είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει τουλάχιστον 500% στον απόγειο της περσινής χρονιάς, με τον τίτλο της Seegene να φτάνει σε κέρδη έως και 919% τον Αύγουστο του 2020, καθώς η ζήτηση για τεστ του κορονοϊού έφτασε στο απόγειο της. Ακόμη και ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Σεούλ μετά το αίτημα του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για εξοπλισμό προς αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, τα εμβόλια ήρθαν να βάλουν φρένο στην άνοδο. Ενώ τα έσοδα της Seegen για το 2020 σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν και της Alteogen υπερδιπλασιάστηκαν στο τρίτο τρίμηνο, οι μετοχές τους έχουν έκτοτε βυθιστεί εν μέσω σκεπτικισμού για την ικανότητά τους να διατηρήσουν αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο Chun και η οικογένειά του, που ελέγχουν το 31% της Seegene, έχουν σήμερα περιουσία περίπου 840 εκατ. δολαρίων, μειωμένη από τα 1,6 δισ. δολάρια πέρυσι. Η περιουσία του Park Soon-jae της Alteogen αποτιμάται στα 830 εκατ. δολάρια, από 1,4 δισ. δολάρια στο ζενίθ της.

Ο ιδρυτής της Top Glove, Lim Wee Chai και η οικογένειά του είδα την περιουσία τους να συρρικνώνεται κατά 2,2 δισ. δολάρια από τον Οκτώβριο.

Ορισμένες από τις κινεζικές εταιρείες υγείας και βιοτεχνολογίας που δημιούργησαν μερικούς νέους δισεκατομμυριούχους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας εκαναν επίσης βουτιά, συμπεριλαμβανομένων των Allmed Medical Products, παραγωγού μασκών και Guangzhou Wondfo Biotech, κατασκευάστριας rapid tests για τον κορονοϊό.

Στον αντίποδα, αύξηση κερδών με τη σέσουλα

Και ενώ οι παραπάνω εταιρείες βλέπουν μεγάλα πλήγματα στην κερδοφορία τους από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, το αντίθετο ισχύει με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, BioNTech και Moderna, που έχουν ήδη διακινήσει εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων τους για τον κορονοϊό σε όλον τον κόσμο.

Οι Moderna και BioNTech, τα εμβόλια των οποίων διανέμονται σε όλο τον κόσμο, έχουν είδαν τις μετοχές τους να υπερτριπλασιάζονται το περασμένο έτος, αυξάνοντας τις περιουσίες τουλάχιστον 6 δισεκατομμυριούχων.

Από τα lockdowns και την τηλεργασία επωφελήθηκαν φυσικά και οι επιχειρηματίες της τεχνολογίας, όπως ο Jeff Bezos της Amazon, o Eric Yuan της Video Communications και ο Forrest Li της εταιρείας παιχνιδιών Sea που παραμένουν νικητές της πανδημίας παρά την πρόσφατη πτώση των μετοχών τους.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Βέλμαχος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider