Είναι το bitcoin η νέα GameStop;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είναι το bitcoin η νέα GameStop;
Οι απότομες αυξομειώσεις του κρυπτονομίσματος έχουν κάνει πολλούς να αναρωτιούνται.

Είναι το bitcoin η νέα GameStop; Οι απότομες αυξομειώσεις του κρυπτονομίσματος έχουν κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν το bitcoin έχει ομοιότητες με την μετοχή της εν λόγω εταιρείας, που εκτοξεύτηκε μέσω Reddit, όταν μια μεγάλη ομάδα «παικτών» συνεννοήθηκαν να εκτινάξουν την τιμή της, οδηγώντας έτσι τα hedge funds σε μεγάλες απώλειες.

Η ίδια λογική παίζει ένα ρόλο και στην πρόσφατη εκτόξευση του bitcoin: Ένα μεγάλο μέρος της «γοητείας» του έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι συνδεδεμένο με καμία κυβέρνηση και με κανένα νόμισμα.

Η μάχη ανάμεσα στα hedge funds που σορτάρουν και στους μικροεπενδυτές που συνεννοούνται μέσω social media για να αυξήσουν τις τιμές, ίσως είναι ένα σημάδι του τι θα συμβεί στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου.

Στοιχεία από εταιρείες αναλύσεων δείχνουν πως hedge funds έχουν σορτάρει bitcoin αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Με το όρο σορτάρισμα εννοείται το ποντάρισμα από παίκτες και hedge funds πως η τιμή του bitcoin θα πέσει. Αυτά τα σορταρίσματα ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2020, όταν ξεκίνησε και το ράλι του bitcoin.

Παράλληλα, ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να αγοράζουν bitcoin ανάμεσα σε άλλα κρυπτονομίσματα, ποντάροντας ότι η τιμή θα ανέβει.
Ειδικοί της JP Morgan, αναφέρουν ότι η τιμή του μπορεί να ανέβει ως τις 146.000 δολάρια, ενώ αναλυτές της CitiFXTechnicals μιλούν ακόμα και για 318.000 δολάρια, μέχρι τον Δεκέμβρη.

Αυτό που είναι διαφορετικό στο ράλι του bitcoin του 2020 και σε αυτό του 2017, είναι ότι πλέον οι θεσμικοί επενδυτές υιοθετούν το bitcoin, προσδίδοντάς του κύρος και επενδυτική ασφάλεια.

Κρίση στη προσφορά του bitcoin

Ο Michael Bucella, από το BlockTower Capital, με δηλώσεις του σχολίασε την κρίση στην προσφορά του bitcoin, καθώς είναι σχεδιασμένο γύρω από την αρχή της πεπερασμένης προσφοράς. Μπορούν να υπάρχουν μόνο μέχρι 21 εκατομμύρια bitcoin και ήδη βρισκόμαστε στα 18,6 εκατομμύρια, δίχως να μειώνεται η ζήτηση από τους θεσμικούς επενδυτές.

Η πρόσφατη απότομη άνοδος του Bitcoin –κέρδισε 20% απλώς και μόνο επειδή ο Elon Musk άλλαξε το Twitter bio του σε #bitcoin- δημιουργεί τον προβληματισμό, μήπως το κρυπτονόμισμα είναι άλλη μια περίπτωση GameStop, και πως η σύγκρουση μεταξύ θεσμικών επενδυτών και μεμονωμένων «παικτών» οδηγεί το ράλι ανόδου σε παρόμοια μονοπάτια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider