Το ΧΑ, τα κλαδικά πονταρίσματα και το «παιχνίδι» των αποτιμήσεων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΧΑ, τα κλαδικά πονταρίσματα και το «παιχνίδι» των αποτιμήσεων

Μπορεί η τακτική του stock picking να αποτέλεσε όλη την περασμένη χρονιά μια βασική επενδυτική επιλογή για πολλά από τα ενεργά χαρτοφυλάκια, ωστόσο, οι traders δεν παραλείπουν να εστιάσουν την προσοχή τους σε κάποιες… μετοχικές διεργασίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τουλάχιστον για μερίδα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Μεταξύ αυτών, είναι το «παιχνίδι» των κλάδων αλλά και αυτό των αποτιμήσεων. Στην αγορά, πέρα από τις μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών που ξεχωρίζουν, συνηθίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον γενικότερα για κλάδους με προοπτικές. Άλλωστε, πέρυσι, σε μια ιδιαίτερη (και) χρηματιστηριακά χρονιά, στο ταμπλό ξεχώρισαν κλάδοι όπως οι υποδομές-κατασκευές, η ενέργεια, η πληροφορική-τεχνολογία και όχι μόνο, με άλλους τομείς δράσης να αποτελούν ένα… «στοίχημα», λόγω των δύσκολων συνθηκών (τράπεζες, τουρισμός κ.λπ.). Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, επενδυτικά χαρτοφυλάκια κινήθηκαν γενικότερα προς μετοχές κλάδων, είτε γιατί πόνταραν σε μελλοντικές δουλειές και υπεραξίες, είτε γιατί κάποια χαρτιά ενός κλάδου ξεχώρισαν και… «τράβηξαν» εξ αντανακλάσεως και τα υπόλοιπα, είτε γιατί είχαμε «εσωτερικά» πονταρίσματα, δηλαδή σε μετοχές ιδίου ομίλου ή σε «συγγενικές» εταιρείες.

Σε αυτό το σημείο, εισέρχεται και η παράμετρος του «παιχνιδιού των αποτιμήσεων», του… ανταγωνισμού δηλαδή των εισηγμένων σε όρους κεφαλαιοποίησης, είτε του ίδιου κλάδου είτε σε σχέση με την γενικότερη κατάταξη. Βέβαια, κάποιες εισηγμένες έχουν «ξεφύγει» σε αποτίμηση, όπως η Coca Cola, ο ΟΤΕ ή ο ΟΠΑΠ, ενώ πιο «ορατό» μπορεί να είναι αυτό το ποντάρισμα σε κλάδους αιχμής, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, ή και οι κατασκευές, τα διυλιστήρια, η πληροφορική κ.λπ. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές εισηγμένες με «μικρές αποστάσεις» μεταξύ τους, όπως οι τραπεζικές Εθνική, Eurobank, οι ενεργειακές ΔΕΗ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, λιγότερο το δίδυμο ΕΛΠΕ, Motor Oil, ενώ γενικότερα στον FTSE 25 υπάρχουν πολλές εταιρίες στη ζώνη των 1,2 με 1,7 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια, δεν σημαίνουν απαραιτήτως κάτι συγκεκριμένο για τα «παιχνίδια» και τα «στοιχήματα» των traders, ωστόσο, συχνά πυκνά, σε μηνιαίο ή τριμηνιαίο «κλείσιμο», αυτές οι μετοχικές διεργασίες έχουν το ενδιαφέρον τους.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider