Το κόστος δανεισμού της Ελλάδος την περίοδο 2000 - 2020 με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους προέδρους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδος την περίοδο 2000 - 2020 με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους προέδρους
Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βρέθηκε εκτός αγορών και αντιμέτωπη με μια κρίση που οδήγησε σε τρία Μνημόνια και κυρίως στην αναδιάρθρωση του χρέους της.

Αν κανείς επιχειρήσει να συσχετίσει την πορεία των ελληνικών ομολόγων με τον πολιτικό κύκλο στις ΗΠΑ, ανατρέχοντας στην περίοδο 2000 -2020, η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει είναι πως το κόστος δανεισμού της Ελλάδος ήταν χαμηλότερο σε περιόδους διακυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι εν πολλοίς παραπλανητική, δεδομένου ότι η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βρέθηκε εκτός αγορών και αντιμέτωπη με μια κρίση που οδήγησε σε τρία Μνημόνια και κυρίως στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Οπότε, οι αποδόσεις των ομολόγων δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα, κάτι που προκύπτει και από την ραγδαία αύξηση των τιμών των ελληνικών χρεογράφων το τελευταίο εξάμηνο εν μέσω κορωνοϊού ως απότοκο των αγορών της ΕΚΤ.

Τι λένε όμως οι αριθμοί για την πορεία του κόστους δανεισμού την τελευταία εικοσαετία;

Στις 7 Νοεμβρίου 2000 εξελέγη 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Εκείνη την ημέρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 5,943%. Τέσσερα χρόνια μετά, και συγκεκριμένα στις 2 Νοέμβριου 2004, ο Τζορτζ Μπους επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου. Την ημέρα της επανεκλογής του η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 4,075%.

Στις 4 Νοεμβρίου του 2008 εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου εκείνη την ημέρα ήταν στο 5,330%. Η θητεία του Ομπάμα συνέπεσε με την μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2009 , η οποία ανέδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και οδήγησε τη χώρα μας στα Μνημόνια και στον αποκλεισμό από τις αγορές. Έτσι, στις 12 Νοεμβρίου του 2012, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε σκαρφαλώσει στο ιλιγγιώδες 17,231%.

Η ανάδειξη του Ντόναλντ Τράμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου 2016 βρήκε την Ελλάδα σε μια πιο σταθερή κατάσταση και μέσα στο τρίτο Μνημόνιο. Την ημέρα της εκλογής Τράμπ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 4,075%.

Μέσα στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και το ελληνικό χρέος διευθετήθηκε με τρόπο που μετέφερε μεγάλο όγκο πληρωμών στο μέλλον. Η κρίση του κορoνοϊού οδήγησε στο να καταστούν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αν και δεν διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, το τέλος της προεδρίας Τράμπ βρήκε τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα να έχουν απόδοση 0,890%.

Το εάν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν χαμηλές θα εξαρτηθεί από το διάστημα που η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές κρατικών χρεογράφων, αλλά και από τα επίπεδα αποστροφής ρίσκου των επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider