Στον αέρα απειλεί να τινάξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η μπίρα.

 Η "βόμβα" που έριξε χθες, Πέμπτη ο  Υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ μέσω επιστολής προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, ζητώντας να ερευνήσουν αν "σκόπιμα έχει καθυστερήσει να καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας που ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2014," πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ γίνεται πλέον εμφανές ότι η Αρχή βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της κυβέρνησης. 
Ο κ. Κουίκ κατήγγειλε ότι η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού επί 17 ολόκληρους μήνες (!) από την άνοιξη του 2014... καθαρογράφει απόφασή της, η οποία αφορά καταγγελίες για μονοπώλιο και χειραγώγηση της ελληνικής αγοράς από πολυεθνικές εταιρείες ζυθοποιίας, σε βάρος των ελληνικών.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι η απόφαση της για την εγχώρια αγορά μπύρας και συγκεκριμένα, για την καταγγελία κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός του Νοεμβρίου.  

Όσον αφορά την σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, επικαλείται υποστελέχωση, ενώ όπως υποστηρίζει «έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την πλήρη και αντικειμενική διερεύνηση όλων των πτυχών της πολύπλευρης και ογκώδους υπόθεσης και έχει ακούσει ενδελεχώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τρίτους ενδιαφερόμενους ενώ, μετά από πλήθος επιτόπιων ελέγχων και άλλων μέτρων έρευνας, έχει συλλέξει στοιχεία που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες σελίδες και περιέχονται στο διοικητικό φάκελο της υπόθεσης».

Όπως υποστηρίζει η ανεξάρτητη Αρχή «στο πλαίσιο της έρευνας εξετάσθηκαν μεταξύ άλλων πιθανολογούμενες καταχρηστικές πρακτικές σε όλα τα επί μέρους πιθανά κανάλια διανομής και διάθεσης (χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και, σε επίπεδο λιανικής, εταιρίες super market και τελικά σημεία κατανάλωσης προϊόντων ζύθου, συμπεριλαμβανομένων και των key accounts), ώστε να μην παραμείνει κάτι εκτός έρευνας. Σημειώνεται ότι η εν λόγω υπόθεση είναι από τις πιο σύνθετες που έχει χειριστεί η Επιτροπή, και οι μαρτυρίες, τα υπομνήματα, οι προσθήκες, οι παρεμβάσεις, με τα πολυσέλιδα σχετικά τους καταλαμβάνουν πλέον των 8.000 σελίδων (πέραν των λοιπών στοιχείων του διοικητικού φακέλου που περιλαμβάνει τα πολυσέλιδα ηλεκτρονικά έγγραφα από τους επιτόπιους ελέγχους και πολλά άλλα στοιχεία εν γένει ερευνητικού υλικού, το οποίο καταγράφηκε, εξετάστηκε ενδελεχώς και αξιοποιήθηκε – αρχικώς στο πλαίσιο της έκδοσης της σχετικής εισήγησης των 600 και πλέον σελίδων που τελικά συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής.

Πέραν αυτών, δυστυχώς, για τρία και πλέον χρόνια (2009 έως και το 2012, οπότε και  τελικά δικαιώθηκε η Επιτροπή), είχε αφαιρεθεί με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που εκδόθηκε επί προσφυγής της Αθηναϊκής, η δυνατότητα ενασχόλησης της Επιτροπής με την εν λόγω υπόθεση.
Όσον αφορά το μεγάλο χρόνο που έχει μεσολοβήσει για την καθαρογραφή της απόφασης η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει ότι οφείλεται στην υποστελέχωση της. 
Όπως αναφέρει «από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ελλείπουν δύο από τους τέσσερις Εισηγητές-Μέλη της Επιτροπής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ η τρίτη εξ αυτών έχει λάβει άδεια μητρότητας. Έχει έτσι απομείνει μια μόνο Εισηγήτρια – τακτικό Μέλος ΕΑ, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη της σχετικής απόφασης και πέραν αυτού με την προετοιμασία όλων των νέων Εισηγήσεων, επί των υποθέσεων εκείνων στις οποίες η ίδια είχε κληρωθεί ως Εισηγήτρια, επί συγκεντρώσεων για τις οποίες τάσσονται από το νόμο αυστηρές, βραχείες προθεσμίες, καθώς και επί των υποθέσεων των ελλειπόντων Εισηγητών, στις οποίες η συγκεκριμένη εισηγήτρια ανέλαβε υποχρεωτικώς εκ του νόμου καθήκοντα Εισηγητή. Λόγω αυτών των συνθηκών, τα υπόλοιπα τακτικά μέλη της Επιτροπής, και ιδίως ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, έχουν επιφορτισθεί με το σύνολο των εκκρεμών σε επίπεδο Επιτροπής υποθέσεων και θεμάτων, και κυρίως με την καθαρογραφή σχεδόν όλων των λοιπών αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καταβάλλοντας εργώδεις προσπάθειες για να καλυφθεί το κενό».

Το σίριαλ της μπίρας κρατά 10 χρόνια

Το σίριαλ ξεκίνησε δέκα χρόνια πίσω εν έτη 2005, με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της ζυθοποιίας και στο επίκεντρο τέθηκε η εξέταση τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία μέχρι το 2008 εμφανιζόταν να ελέγχει μερίδιο άνω του 80% στην ελληνική αγορά, από τα υψηλότερα της Heineken παγκοσμίως, (σήμερα το μερίδιό της έχει υποχωρήσει στο 53%).

Το 2006 η Μύθος Ζυθοποιία, μέλος του ομίλου Carlsberg, υπέβαλε καταγγελία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Καταγγελία η οποία με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού συγχωνεύθηκε με την αυτεπάγγελτη έρευνα. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε όμως να παγώσει τη δικαστική διαδικασία προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφαση της Επιτροπής ως την οριστική της εκδίκαση όπου δικαιώθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ωστόσο η Αθηναϊκή προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κερδίζοντας έτσι περισσότερο χρόνια μέχρι και τις αρχές του 2013, οπότε και κοινοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ και άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση της υπόθεσης σχεδόν μια δεκαετία μετά το άνοιγμά της.