Υπό αναγκαστική διαχείριση βρίσκεται από χθες η εταιρεία λογισμικού Globo Plc. Με απόφαση των βρετανικών δικαστηρίων οι κ.κ. Chad Griffin, Simon Kirkhope και Lisa Rickelton της FTI Consulting LLP τοποθετήθηκαν ως διαχειριστές.

Όπως ανακοίνωσε η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, η αναγκαστική διαχείριση αποτέλεσε επακόλουθο «συγκεκριμένων ζητημάτων που συνδέονται με την αλλοίωση στοιχείων για τη δραστηριότητα της εταιρείας και τη διαστρέβλωση της οικονομικής κατάστασης».

Η Globo, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ως πρότυπο καινοτομίας και εξωστρέφειας, γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές αρχές του Λονδίνου, επιστολή του κύριου δανειστή της, με την οποία της κοινοποιήθηκε ότι έχουν καταγραφεί «ένα ή περισσότερα» περιστατικά αθέτησης πληρωμών (default) και ότι η τράπεζα εξετάζει την απάντησή της.

Η υπόθεση ανακαλύφθηκε μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του αμερικανικού hedge fund, Quintessential Capital Management, η οποία ανέφερε ότι η Globo υπερέβαλε συστηματικά για τα έσοδα και τα κέρδη της.

Σύμφωνα με την έκθεση η Globo έδινε υπερβολικές εκτιμήσεις για τα έσοδα, μέσω δημιουργίας εικονικών τιμολογίων πώλησης από εταιρείες-πυραμίδες που έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται από την ίδια την εταιρεία.

Επίσης στην έκθεση αναφερόταν ότι για να δικαιολογήσει η Globo το αντίστοιχο έλλειμμα σε μετρητά, χρησιμοποιεί εικονικές εταιρείες ως προμηθευτές που δημιουργούν πλασματικές δαπάνες, μέρος των οποίων στη συνέχεια κεφαλαιοποιούνται.

Tώρα, η διεύθυνση οικονομικού εγκλήματος της βρετανικής αστυνομίας προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι των εικονικών πωλήσεων που φέρεται να πραγματοποιούσε μέσα από "εταιρείες φαντάσματα".

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει είναι που βρίσκονται τα 104 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα που εμφάνιζε να διαθέτει η Globo σύμφωνα με τον τελευταίο της ισολογισμό.

Η εταιρεία διαψεύδει πάντως τις κατηγορίες παραποίησης των οικονομικών της.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, μια ημέρα πριν αποκαλυφθεί η χειραγώγηση των οικονομικών, κατάφερε να πουλήσει περίπου 38 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 10% μετοχικού κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι η Globo αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους "παίκτες" του κόσμου στον χώρο ανάπτυξης των ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του Software as a Service (SaaS), με παρουσία σε περισσότερες από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές.