Σε μηδενικά επίπεδα αναμένεται να επιστρέψει ο πληθωρισμός (0,0%) στην Ευρωζώνη, τον Οκτώβριο του 2015, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015 (-0,1%), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αναμένεται να εμφανίσουν ο κλάδος των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού (1,5%, σε σύγκριση με 1,4% του Σεπτεμβρίου).

Ακολουθεί ο τομέας των υπηρεσιών (1,3%, σε σύγκριση με 1,2% το Σεπτέμβριο ), ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,4%, σε σύγκριση με 0,3% το Σεπτέμβριο) και της ενέργειας (-8,7%, σε σύγκριση με -8,9% το Σεπτέμβριο).

Μειωμένο αναμένεται και το ποσοστό της ανεργίας για τις 19 χώρες της νομισματικής ένωσης το οποίο ήδη από τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 10,8% χαμηλότερο από το 10,9% του Αυγούστου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ διαμορφώθηκε εξίσου στο 9,3%, από το 9,4% του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό της ευρωζώνης από το Γενάρη του 2012, και το αντίστοιχο χαμηλότερο ποσοστό για το σύνολο της Ε.Ε. από το Σεπτέμβριο του 2009.

«Παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός και η ανεργία σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα αποκαλύπτουν μικρές βελτιώσιες για την ευρωζώνη, εξακολουθούν να παρουσιάζονται αδύναμοι σε σχέση με τα παραδείγματα του παρελθόντος. Αυτό υποδηλώνει πως η ΕΚΤ δεν έχει την περιθώρια να καθυστερήσει την πολιτική στήριξης της για πολύ ακόμα» δήλωσε η Jessica Hinds, οικονομολόγος της Capital Economics.