Τις βάσεις για μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία της φαρμακοβιομηχανίας φαίνεται να βάζει η Pfizer Inc και η ειδική στα Botox, Allergan, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal εξετάζεται η συγχώνευσή τους.

Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο με τις λεπτομέρεις να παραμένουν ασαφείς, όπως διευκρινίζουν στην εφημερίδα πηγές προσκείμενες στο θέμα, η Pfizer είναι εκείνη που πλησίασε την Allergan.

Σκόπελοι στη συγχώνευση παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες κλειδί, όπως η τιμή, οι απολύσεις που ενδεχομένως θα χρειαστούν αλλά και το κλείσιμο ορισμένων εγκαταστάσεων.

Από πλευράς της η Pfizer, μέσω του εκπροσώπου του Joan Campion,αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες ενώ παρόμοια τακτική ακολούθησε και ο Mark Marmur της Allergan αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Με μια συνδυασμένη αξία αγοράς να υπερβαίνει τα 330 δις δολάρια, η συμφωνία μεταξύ των δύο φαρμακευτικών θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των φαρμάκων.

Πέραν της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον τομέα της καλλυντικής φαμρακοβιομηχανίας, η Pfizer καλοβλέπει την Allergan, αφού η εταιρεία με έδρα στο Δουβλίνο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευνοικότερους φορολογικούς συντελεστές για τον αμερικανικό κολοσσό.  

Οι φορολογικές διευκολύνσεις ήταν άλλωστε και ο λόγος που η Pfizer επεδίωξε πέρυσι να αποκτήσει την AstraZeneca, πριν εντέλει αποσύρει την πρότασή της.

«Η Pfizer έχει βγει στο κυνήγι για επενδυτικά κεφάλαια λίγο μετά την αποτυχημένη συμφωνία με την AstraZeneca» δήλωσε στο Bloomberg Intelligence η αναλυτής Elizabeth Krutoholow ενώ συμπλήρωε πως η «Allergan είναι ένας μεγάλος στόχος δεδομένης της ανάπτυξης της και της φοροαπαλαγής που θα προσφέρει».

Επιπλέον η επίτευξη της ενλόγω συμφωνίας θα ωθήσει την Pfizer να στοιχιματίσει σε βιοϊσοδύναμα ή γενόσημα, ώστε να επεκτείνει την συμφωνία των 17 δισ. δολαρίων που σύναψε με την Hospira Inc. νωρίτερα το 2015. Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία της Pfizer με την Hospira μεταφράστηκε από πολλούς σαν μια προσπάθεια διαίρεσης της αμερικανικής φαρμοκοβιομηχανίας σε δύο: μια επιχείρηση βραδύτερης ανάπτυξης με γενόσηµα φάρµακα, και μία άλλη καλύτερης προοπτικής με επώνυμα φαρμακευτκά είδη.

Ενώ η μετοχή της Allergan έχει ανέβει περίπου 12% φέτος, η τελευταία τιμή κλεισίματος, στα 287,20 δολάρια, παρουσιάζεται κατά πολύ χαμηλότερη από το peak του Ιουλίου που άγγιξε τα 339,50 δολάρια.

Οι μετοχές των φαρμακευτικών παρουσιάζουν πτώση στις ΗΠΑ καθώς η τιμολογιακή πολιτική του κλάδου ελέγχεται από νομοθέτες και υποψηφίους των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Allergan αποτελεί ήδη το αποτέλεσμα εξαγοράς, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Actavis και μετονομάστηκε σε Allergan. Όπως ισχυρίζονται μάλιστα ειδήμονες της φαρμακευτικής αγοράς, η Pfizer είχε από πέρυσι στραμμλένα τα μάτια στην Actavis.

Η Allergan, μάλιστα, έχει κάνει ήδη προσπάθειες εξορθολογισμού μετά την πώληση της Teva Pharmaceutical Industries Ltd, της μονάδας παραγωγής γενόσημων για 40,5 δισ. δολάρια.

Οι πωλήσεις της εταιρείας σήμερα καταγράφουν άνοδο κυρίως εξαιτίας των καλλυντικών ειδών Botox αλλά και του φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ, Namenda.

Εν αναμονή των εξελίξεων κοινό και επενδυτές καλοβλέπουν τη νέα συμφωνία της Pfizer, η οποία έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο deal που επετεύχθη στη φαρμακοβοιμηχανία με  η εξαγορά της Warner-Lambert Co. έναντι 116 δισ. δολαρίων το 2000.