Η ζωή στο γραφείο μετά την καραντίνα - Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ζωή στο γραφείο μετά την καραντίνα - Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Κινήσεις και δραστηριότητες ρουτίνας όπως είναι η χρήση του ασανσέρ ή των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να δημιουργούν άγχος σε πολλούς εργαζομένους.

Το lockdown χαλαρώνει σταδιακά στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα ίσως να μην είναι μια τόσο απλή υπόθεση για όσους εργάζονται σε εταιρείες με αρκετούς εργαζομένους, σε μεγάλα κτήρια ή σε ανοιχτούς χώρους όπου συχνά καταγράφεται συνωστισμός.

Κινήσεις και δραστηριότητες ρουτίνας όπως είναι η χρήση του ασανσέρ ή των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να δημιουργούν άγχος σε πολλούς εργαζομένους, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν συνηθίσει να δουλεύουν από το "αποστειρωμένο" περιβάλλον του σπιτιού τους.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια απλά πράγματα, τα οποία τείνουν να καταστούν οι νέες συνήθειες της μετά COVID-19 εποχής.

«Τι γίνεται αν πάρω μαζί μου τον ιό στα ρούχα εργασίας μου;». Aυτή είναι άλλη μία συνηθισμένη ερώτηση των εργαζομένων. Πρόκειται για ανησυχία η οποία δεν έχει ιδιαίτερη βάση καθώς 
ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορονοϊός από άτομο σε άτομο είναι μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα άτομο φτερνίζεται, βήχει, μιλάει ή αναπνέει. Ενώ ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μέρες σε ορισμένες επιφάνειες, οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος "προσγείωσης" των σωματιδίων στα ρούχα σας είναι χαμηλός.
"Ένα σταγονίδιο που είναι αρκετά μικρό για να επιπλέει στον αέρα για λίγο, είναι επίσης απίθανο να εναποτεθεί στα ρούχα λόγω της αεροδυναμικής", δήλωσε ο Linsey Marr, επιστήμονας της Virginia Tech στους New York Times τον Απρίλιο. 

Με πληροφορίες από το CNBC
 

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πηγή άγχους για όσους είναι αναγκασμένοι να τα χρησιμοποιήσουν σε καθημερινή βάση. Και δεν έχουν άδικο... Πρόκειται για κλειστούς χώρους οι οποίοι μπορούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες να αποτελέσουν "υγειονομική βόμβα". Για το λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό ή να διευρύνουν τις επιλογές στάθμευσης για τους εργαζομένους. 

 

 

Αν και οι εργαζόμενοι αισθάνονται άβολα να φορούν μια μάσκα επί οκτώ τουλάχιστον ώρες, ενδείκνυται η χρήση τους σε χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση ή σε "πυκνοκατοικημένους" open space χώρους. 

Φυσικά, ιδανικά, κάθε εργοδότης που δίνει οδηγίες στους εργαζόμενους να φορούν μάσκες στο χώρο εργασίας θα πρέπει επίσης να παρέχει μάσκες και να βεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να τις φορούν σωστά.

Οι αίθουσες συσκέψεων, οι κουζίνες, οι τραπεζαρίες που μπορεί να υπάρχουν στις εταιρείες αποτελούν επίσης επίφοβους χώρους σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσμα. Μία λύση είναι να αποφεύγονται οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις ή να επιβληθεί αριθμητικό όριο στα άτομα που μπορούν να συνυπάρχουν σε μια αίθουσα. Φυσικά, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Για το λόγο αυτό, όταν πρόκειται για το μπάνιο ή την κουζίνα, καλό είναι να αναβάλουμε για αργότερα την "επίσκεψή" μας αν παρατηρούμε ότι υπάρχει συνωστισμός.

Επίσης, δεν πρέπει να μοιραζόμαστε φαγητό με τους συναδέλφους στο μεσημεριανό γεύμα ή σνακ με τους συνεργάτες του γραφείου μας ενώ είναι προτιμότερο να καταναλώνονται συσκευασμένα σνακ. 

 Το ασανσέρ αποτελεί έναν χώρο ο οποίος ευνοεί τις ... στενές επαφές και επομένως αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν τοποθετήσει αντισηπτικά κοντά στην είσοδο και την έξοδο του κάθε ασανσέρ, όπως συμβουλεύει μιλώντας στο CNBC ο Δρ Jay Varkey, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Emory και επιδημιολόγος νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Emory. 

«Φυσικά πρέπει να αποκτήσετε τη συνήθεια να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε τέτοιες επιφάνειες », αναφέρει ο Leonard A. Mermel, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:11

ΟΛΠ: Νέος CFO και αναπληρωτής CEO ο Li Zhenyu

17:03

Πιερρακάκης: «Αβεβαιότητα και διάρκεια οι λέξεις που καθορίζουν τον αντίκτυπο από την κατάσταση στη Μ. Ανατολή»

17:00

Καθήκοντα Chief Operations Officer στη MEGA BROKERS αναλαμβάνει η Μαρι-Λωρ Μαμάνη

16:49

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο Ιράν

16:44

Τα ΗΑΕ κατηγορούν το Ιράν ότι επιτέθηκε σε τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ

16:31

Συντονιστική σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο 2026 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

16:26

Κεραμέως για 4ημερη εργασία: «Τα ωραία τα λόγια, τα ανεφάρμοστα»

16:26

Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας: Το νέο στοίχημα των δεξιοτήτων

16:22

Βάντεφουλ: «Χώρα φίλη η Ελλάδα» - Εμβάθυνση σχέσεων και κοινές πρωτοβουλίες για Ορμούζ

16:00

Τι γυρεύει η κα Κοβέσι στον Ευρωπαϊκό Νότο;

15:45

Ξεκινά το AdventureWEEK - Η Πελοπόννησος στο επίκεντρο του βιώσιμου adventure τουρισμού

15:36

ΟΗΕ: Οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται περισσότερο από την αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους

15:34

Ρεκόρ αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

15:22

Η GameStop διεκδικεί την eBay και ετοιμάζεται για «επίθεση»

15:13

Αύξηση 96,4% στα EBITDA της R Energy1 το 2025

15:04

Πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

15:04

Γεραπετρίτης: «Προτιθέμεθα να αναλάβουμε ενεργό ρόλο για ασφαλή διέλευση του Ορμούζ»

15:04

Έρευνα ΕΚΤ: Προσωρινή η επιτάχυνση του πληθωρισμού

14:58

Γερμανία: Τρία αριστερά κόμματα αποχωρούν από το Χ λόγω παραπληροφόρησης

14:50

Μητσοτάκης προς Κουμπίλιους: «Η άμυνα είναι ευρωπαϊκό δημόσιο αγαθό και απαιτεί κοινό δανεισμό»

14:46

Νέα Εποχή στις Σπουδές Κτηνιατρικής στην Κύπρο: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου επενδύει στην εκπαίδευση του μέλλοντος

14:45

Κομισιόν για απειλές Τραμπ: «Όταν υπογράφεις μια συμφωνία με την ΕΕ, ξέρεις ότι αυτό θα πάρεις»

14:42

Σκλαβενίτης: Αλλάζει ξανά τις χρεώσεις για τις online παραγγελίες

14:40

Χήτος: Επένδυση 7 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό της μονάδας Ζήρεια και «πράσινες» συσκευασίες

14:30

Στην ασφάλιση, ο σύμβουλος που εμπιστεύεσαι είναι το insurancemarket

14:23

Τι είναι ο χανταϊός από τον οποίο πέθαναν 3 άνθρωποι σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό

14:17

Λαϊκό Λαχείο: Αλλάζει η ημέρα των κληρώσεων

14:08

Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: 10+2 εθνικές δράσεις για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία

14:04

Σαλαμίνα: Απόδραση στο ιστορικό νησί του Σαρωνικού, μια ανάσα από την Αθήνα

14:01

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δήλωση δικηγόρου της Τυχεροπούλου για την έφεση της ΑΑΔΕ στην πρωτόδικη απόφαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider