Η Συρία «φλέγεται», η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Συρία «φλέγεται», η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα
Σκηνικό πολέμου στην Ιντλίμπ.

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στη Συρία, καθώς τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ.

Τον απολογισμό των 33 νεκρών ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν.

Επίσης 36 Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν, κανείς τους όμως, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνήτη, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Όλα ξεκίνησαν από την αεροπορική επίθεση και την επίθεση με πυροβολικό που δέχτηκε κονβόι του τουρκικού στρατού στην Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, νότια της πόλης Σαρακέμπ.

Μετά την επίθεση με τους 33 νεκρούς, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σφυροκόπησαν με βαριά πυροβόλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θέσεις των στρατευμάτων του καθεστώτος της Συρίας.

Συνολικά, πάνω από 50 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο.

Βαθαίνει το χάσμα Άγκυρας - Μόσχας

Η νέα κρίση απειλεί να βαθύνει και άλλο το χάσμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, τον βασικό σύμμαχο της Δαμασκού. Ο νέος γύρος συνομιλιών Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για την επαρχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στην Άγκυρα, χωρίς να ανακοινωθεί κανένα απτό αποτέλεσμα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται πως Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε στο Reuters ότι η Άγκυρα δεν εμποδίζει πλέον Σύρους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη δια ξηράς και θαλάσσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider