Κόκκινα δάνεια : Προθεσμία τριών ημερών για συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια : Προθεσμία τριών ημερών για συμφωνία

Διορία τριών ημερών ,για να κλείσει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών, έχει πλέον η ελληνική κυβέρνηση.Στο ραντεβού που ανανέωσαν για σήμερα το απόγευμα κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν να μειώσουν την απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές, με την ελληνική πλευρά να προσκομίζει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το ποιοι πρέπει να είναι εκείνοι που θα ενταχθούν τελικά στο νόμο Κατσέλη με τα νέα κριτήρια και γιατί.

Η πολύωρη συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο δεν έφερε αποτελέσματα αν και σύμφωνα με το υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη υπάρχει καλή διάθεση και από τις δυο πλευρές να επιδεχθεί συμφωνία.Όπως δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης ,εξερχόμενος της συνάντησης ,η Κυβέρνηση έχει στη διάθεση της τρεις ημέρες για να επιτύχει συμφωνία ώστε στη συνέχεια να συνεδριάσει το Euroworking Group.

Στα επιπλέον στοιχεία που έχουν ζητήσει οι δανειστές από την ελληνική πλευρά ώστε να τεκμηριώσει την πρόταση της περιλαμβάνονται: ο μέσος δανεισμός στην Ελλάδα ανά νοικοκυριό και ο μέσος όρος των τετραγωνικών κατοικίας μιας 4μελους οικογένειας.

Το σημερινό προγραμματισμένο ραντεβού, εκτός της αναζήτησης λύσης για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας όσων θα ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, θα απασχολήσει και το θέμα της συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση όλων των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πρέπει άμεσα να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν ότι παραμένουν στο τραπέζι διαφορετικές προτάσεις από τις δυο πλευρές και αναζητείται κοινό έδαφος για να γεφυρωθούν και αυτό παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει υποχωρήσει αναφορικά με την αντικειμενική αξία της κατοικίας όπου από 200.000 ευρώ αρχικά έχει πλέον κατέβει στις 180.000 ευρώ για άγαμο.

Ειδικότερα ελληνική πρόταση προβλέπει αντικειμενική αξία του ακινήτου αυτή έχει στις 180.000 ευρώ για άγαμο , με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί, φτάνοντας έως τις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια. Εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια στις 34.000 ευρώ και συνολικές οφειλές στις 200.000 ευρώ .Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν σε αντικειμενική αξία ακινήτου στις 120.000 ευρώ εισόδημα έως 24.000 ευρώ και συνολικές οφειλές στις 120.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider