Νέο επίτευγμα της ανοσοθεραπείας: Θεράπευσε τον πρώτο ασθενή με γλοιοβλάστωμα

Αλεξία Σβώλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέο επίτευγμα της ανοσοθεραπείας: Θεράπευσε τον πρώτο ασθενή με γλοιοβλάστωμα
Success stories στον καρκίνο έχουν γραφτεί πολλά τη τελευταία 20ετία, αλλά σε όλα τα επιτεύγματα υπήρχε ένα «οχυρό» που δεν έπεφτε κι αυτό ήταν το γλοιοβλάστωμα.

Όταν το 2011 παρουσιάστηκαν τα πρώτα επιτεύγματα των ανοσοθεραπειών έναντι του καρκίνου, στο πιο γνωστό ογκολογικό συνέδριο του κόσμου, το ASCO, (ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας), η επιστημονική κοινότητα κράτησε την ανάσα της και μαζί της και η ανθρωπότητα. Στην παρουσίαση που έκανε τον μεγαλύτερο «ντόρο», δημοσιοποιήθηκαν τα ευρήματα από ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, με μεταστάσεις σε πνεύμονα, πάγκρεας, ήπαρ και άλλα όργανα που είδαν τους μεταστατικούς όγκους να συρρικνώνονται ή να εξαφανίζονται μετά την λήψη της ανοσοθεραπείας, και ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος «λειτουργική ίαση» στον καρκίνο. Δηλαδή επιβίωση όχι ενός ή δύο χρόνων ή έστω 5ετίας αλλά άνω της δεκαετίας.

Φτωχή η επιβίωση στο γλοιοβλάστωμα, 9-18 μήνες από τη διάγνωση

Μέχρι τότε οι ογκολόγοι- παθολόγοι στο Αντικαρκινικό Κέντρο Sloan Kattering Memorial της Νέας Υόρκης (ένα από τα κορυφαία στον κόσμο) είχαν το παρατσούκλι «Dr. Death», το οποίο τους απέδιδαν οι συνάδελφοι τους, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς τους έχαναν τη μάχη μέσα σε λίγους μήνες.

Success stories στον καρκίνο έχουν γραφτεί πολλά τη τελευταία 20ετία, αλλά σε όλα τα επιτεύγματα υπήρχε ένα «οχυρό» που δεν έπεφτε κι αυτό ήταν το γλοιοβλάστωμα. Πρόκειται για την πιο φονική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου με μέση διάρκεια επιβίωσης 9 έως 18 μήνες από την διάγνωση. Ώσπου ήρθε η ώρα, το βαρύ πυροβολικό της ογκολογίας, η ανοσοθεραπεία, να δοκιμαστεί και σε αυτό το τελευταίο «οχυρό», με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά.

16 νεοδιαγνωσμένοι ασθενείς στη νέα κλινική μελέτη

Ας πιάσουμε την ιστορία από την αρχή: Το 2022 στην Μ. Βρετανία, ο Ben Trotman, ηλικίας τότε 41 ετών κάτοικος του Sussex, διαγνώστηκε με γλοιοβλάστωμα και είδε μέσα σε μια ημέρα την ζωή του να ανατρέπεται. Οι γιατροί του έδωσαν μόλις 9 μήνες ζωής και εκείνος δέχτηκε να γίνει ο μοναδικός συμμετέχων στην κλινική μελέτη με την ονομασία NeAT-GLIO, την οποία ξεκίνησε ο Dr. Paul Mulholland, από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου UCL και επιστημονικός συνεργάτης του UCL Hospital.

Στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης ο ασθενής ξεκίνησε μία πρωτοποριακή θεραπεία με την ανοσοθεραπεία ipilimumab. Δύο χρόνια μετά, οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου του είναι –και παραμένουν-απολύτως καθαρές, με τον όγκο να έχει εξαφανιστεί. Μετά από αυτή την απρόσμενη επιτυχία, ο Dr. Paul Mulholland, ξεκινά τη νέα κλινική μελέτη με την ονομασία «Win-Glio» και την συμμετοχή 16 ασθενών με γλοιοβλάστωμα, που θα ακολουθήσουν ένα πρωτόκολλο χορήγησης της ανοσοθεραπείας, διάρκειας 18 μηνών.

Οι συμμετέχοντες έχουν όλοι διαγνωστεί πρόσφατα με γλοιοβλάστωμα και θα λάβουν πρώιμη θεραπεία με την ανοσοθεραπεία ipilimumab, (1ης γραμμής θεραπεία), ώστε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να είναι ακόμα ισχυρό και να αντιδράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μετά την ανοσοθεραπεία, οι ασθενείς θα κάνουν ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία-που αποτελούν την καθιερωμένη θεραπευτική προσέγγιση στο γλοιοβλάστωμα και θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για διάστημα 18 μηνών.

Η χρηματοδότηση της νέας μελέτης, με πόρους άνω του 1 εκατ. λιρών εξασφαλίστηκε από τη Λαίδη Siobhain McDonagh, η οποία προσέφερε την οικονομική στήριξη στη μνήμη της Βαρόνης Margaret McDonagh, της αγαπημένης της αδελφής, η οποία διαγνώστηκε με γλοιοβλάστωμα κι έχασε τη μάχη.

Πρώτα χορηγείται η ανοσοθεραπεία και έπεται η χημειοθεραπεία

Η κρίσιμη διαφορά σε αυτή την πρωτοποριακή κλινική μελέτη είναι πως οι ασθενείς θα λάβουν πρώτα την ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο, ώστε ο οργανισμός τους να ανταποκριθεί καλύτερα, καθώς δεν θα έχει προλάβει να καταβληθεί από την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Συνήθως, στην κλινική πράξη γίνεται το ακριβώς αντίστροφο: Οι γιατροί ξεκινούν με την συμβατική θεραπεία και όταν η νόσος παρουσιάσει υποτροπή, ακολουθεί η ανοσοθεραπεία. Την κλινική μελέτη, που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις κλινικής έρευνας του UCL και στο νοσοκομείο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής UCL Hospital υποστηρίζει και ο Βρετανικός Ανεξάρτητος Φορέας «National Brain Appeal».

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη κλινική μελέτη στη Μ. Βρετανία για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος, που υλοποιείται αποκλειστικά με φιλανθρωπικούς πόρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις Αυγούστου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Αυτά είναι τα 14 επαγγέλματα που θα σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα

Φοιτητική Στέγη: Στα «ύψη» τα ενοίκια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Χαμηλή διαθεσιμότητα για προσιτή κατοικία

gazzetta
gazzetta reader insider insider