Καρκίνος τραχήλου μήτρας: 9 ερωτήσεις - απαντήσεις για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: 9 ερωτήσεις - απαντήσεις για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο
Σε φάση υλοποίησης έχει πλέον περάσει το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, που δεν έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο και διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Σε φάση υλοποίησης έχει πλέον περάσει το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, που δεν έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο και διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV. Για τον λόγο αυτό: α) Έχει ήδη επεκταθεί η κάλυψη του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV σε κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 15-18 και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. β) Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι δικαιούχοι του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να εκμεταλλευτούν τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς όσο πιο έγκαιρα εντοπίζεται η νόσος τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στον ιό HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων). Με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, εντοπίζονται έγκαιρα τόσο οι ενδεχόμενες προ καρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις, όσο και οι τύποι του ιού HPV πριν ακόμα οδηγήσουν σε αλλοιώσεις. Έτσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη πρόληψη.
Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε 9 καίρια ερωτήματα που θα διευκολύνουν τη διαδικασία του ελέγχου.

1. Τι είναι ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας;

Πρόκειται για μια κακοήθη νόσο που εμφανίζεται συχνότερα σε δύο μορφές:
Α) τον επιθηλιακό καρκίνο (έξω μέρος του τραχήλου), που αποτελεί το 90% των περιπτώσεων και οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ιό HPV
Β) το αδενοκαρκίνωμα (εσωτερικό μέρος του τραχηλικού καναλιού – ενδοτράχηλος)
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ο περιοδικά τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με συγκεκριμένη εξέταση ανά ηλικιακή ομάδα και η θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών είναι η βέλτιστη οδός για την πρόληψή του.

2. Είμαι εγγεγραμμένη στην άυλη συνταγογράφηση, ανήκω στους δικαιούχους για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και επιθυμώ να κλείσω ραντεβού για την πραγματοποίηση των εξετάσεων. Τι πρέπει να κάνω;

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις μόνο με τη χρήση ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα κέντρα, βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» του παρόντος ιστοτόπου.

3. Δεν είμαι εγγεγραμμένη στην άυλη συνταγογράφηση, ανήκω στους δικαιούχους για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και επιθυμώ να κλείσω ραντεβού για την πραγματοποίηση των εξετάσεων. Τι πρέπει να κάνω;

Οι γυναίκες δικαιούχοι των ηλικιακών ομάδων 21-65, που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να επισκεφτούν οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας και να ζητήσουν να τους εκτυπώσει το σχετικό παραπεμπτικό. Με το έγχαρτο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα κέντρα, βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στον παρόντα ιστότοπο.

Η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ταλαιπωρίας του πολίτη κατά την εξυπηρέτηση του από το σύστημα υγείας και συστήνεται για όλο τον πληθυσμό (Για την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης ακολουθήστε τις οδηγίες στο ehealth.gov.gr).

4. Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου όταν προσέλθω για την πραγματοποίηση των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας; (δικαιολογητικά, έγγραφα, κτλ.)

Αυτό που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας είναι ένα ταυτοποιητικό έγγραφο (π.χ. ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο) και τον αριθμό του άυλου παραπεμπτικού που μπορείτε να βρείτε στο SMS ή/και το email που σας έχει σταλεί από την ΗΔΙΚΑ ή το έγχαρτο παραπεμπτικό που έχει εκτυπώσει οποιοσδήποτε ιατρός ή μονάδα υγείας. Ο αριθμός του κινητού στο οποίο έχει έρθει το μήνυμα (SMS) είναι αυτός που έχετε δηλώσει κατά την εγγραφή σας στην άυλη συνταγογράφηση.

5. Δεν μπόρεσα να προσέλθω στο ραντεβού που είχα κλείσει. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Συνεργαζόμενο Κέντρο (δημόσιο ή ιδιωτικό) στο οποίο είχατε προγραμματίσει να διενεργήσετε τις εξετάσεις, για να προγραμματίσετε εκ νέου ραντεβού στο χρόνο που σας εξυπηρετεί.

6. Θα επιβαρυνθώ με κάποιο κόστος για κάποιο στάδιο από τη διαδικασία;

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Προληπτικού ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας περιλαμβάνει τις εξής δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις:

Για την ηλικιακή ομάδα 21 έως 29 ετών

• Εξέταση PAP TEST
• Κολποσκόπηση και λήψη δείγματος Βιοψίας (σε περίπτωση ευρήματος) από Γυναικολόγο
• Βιοψία

Για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 65 ετών

• Εξέταση HPV-DNA TEST
• Κολποσκόπηση και λήψη δείγματος Βιοψίας (σε περίπτωση ευρήματος) από Γυναικολόγο
• Βιοψία

Σε περίπτωση που στο HPV-DNA TEST προκύψουν συγκεκριμένα ευρήματα, ενδέχεται να απαιτείται η διενέργεια εξέτασης PAP-TEST επί του αρχικού δείγματος και εν συνεχεία η πραγματοποίηση επίσκεψης σε Ιατρό Γυναικολόγο, τα οποία, στο πλαίσιο του Προγράμματος, λαμβάνουν χώρα δωρεάν.

7. Γιατί έλαβα μήνυμα για να κάνω προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας;

Λάβατε το μήνυμα με το άυλο παραπεμπτικό καθώς είστε εγγεγραμμένη στην άυλη συνταγογράφηση και ανήκετε, βάσει κριτηρίων, στους δικαιούχους που συστήνεται δωρεάν Προσυμπτωματικός Έλεγχος για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.

8. Ποιος καλύπτει το κόστος των εξετάσεων;

Οι δαπάνες της Δράσης εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από Ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Δράση «SUB2: Δευτερογενής Πρόληψη – Προσυμπτωματικός Έλεγχος για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας/ Δράση – Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» (κωδ. 16783).

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

9. Δεν ανήκω στην ηλικιακή ομάδα 21-65 ετών. Μπορώ να κάνω τις εξετάσεις δωρεάν;

Το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών, καθώς, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, αποτελούν την ομάδα που έχει το μεγαλύτερο όφελος από αυτές τις εξετάσεις, στο πλαίσιο πληθυσμιακών προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυο γιατροί στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα θεραπεύσουν τον μεγάλο ασθενή, τον πρωτογενή τομέα;

Υπ. Υγείας: 20 εκατ. για τη μέτρηση της ποιοτικής απόδοσης του ΕΣΥ  – Το σχέδιο  και οι προσδοκίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider