Γεωργιάδης: Δίνουμε κίνητρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Δίνουμε κίνητρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ
Στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστεί ελκυστική η παραμονή των αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Θρασκιά, με θέμα τη λειτουργία του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστεί ελκυστική η παραμονή των αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Θρασκιά, με θέμα τη λειτουργία του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι το έλλειμμα αναισθησιολόγων είναι τόσο μεγάλο παγκοσμίως, που αποτελεί το μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο για τα σύγχρονα εθνικά συστήματα υγείας» είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι πολλοί Έλληνες αναισθησιολόγοι πήγαν στο εξωτερικό, ενώ αρκετοί πέρασαν στον ιδιωτικό τομέα, όπου, λόγω της έλλειψης στην ειδικότητά τους, βγάζουν έως και 12.000 ευρώ μηνιαίως - ποσό που δεν μπορεί να δώσει το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ένας από τους στόχους των απογευματινών ιατρείων είναι, οι αναισθησιολόγοι και οι χειρουργοί να συμπληρώσουν το εισόδημά τους εργαζόμενοι λίγο περισσότερο μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, αντί να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης αναφέρθηκε στην προκήρυξη οκτώ θέσεων ΔΕΠ για αναισθησιολόγους στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «με την προσδοκία ότι θα πάρουν θέση στο πανεπιστήμιο, που είναι μια πιο ελκυστική ενδεχομένως θέση» και που σημαίνει ότι «αυτομάτως υπηρετούν και στο ΕΣΥ».

Από την πλευρά της, η κα Θρασκιά σημείωσε ότι οι αναισθησιολόγοι εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες ενώ αναφέρθηκε σε σχετικά ατυχήματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Για το θέμα της λειτουργίας του Ιπποκρατείου είπε ότι πρόκειται για ένα «υπερκορεσμένο νοσοκομείο», οι ανάγκες του οποίου καλύπτονται μόνο κατά 50% από μόνιμο προσωπικό, ενώ το υπόλοιπο είναι επικουρικό. Είναι, είπε, συμβασιούχοι από το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «4.000 στην Υγεία», και διανύουν μάλιστα το 7ο έτος αδιάλειπτης εργασίας.. Εξέφρασε τέλος, την αγωνία των συμβασιούχων για την ανανέωση του προγράμματος, μήπως αυτή «χάθηκε» λόγω της πρόσφατης απειλής για βόμβα στο υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ως υπουργός Εργασίας είχα συμφωνήσει για την ανανέωσή τους, και ως υπουργός Υγείας αιτήθηκε την ανανέωση τους και ενημερώθηκε ότι ο (νυν) υπουργός Εργασίας υπέγραψε για την ανανέωση τους σήμερα και άρα (το σχετικό ΦΕΚ) είναι καθ' οδόν για το Εθνικό Τυπογραφείο. «Δεν χάθηκε τίποτα. Όχι από την απειλή της βόμβας, αλλά από την βόμβα που έσκασε [..] και δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο στο υπουργείο Εργασίας. Κινδύνεψε ο κόσμος» είπε ο κ. Γεωργιάδης «αλλά δεν σταμάτησε η βόμβα την εργασία. [..] Να μην έχουν καμία αγωνία (οι ενδιαφερόμενοι)» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΑ: Ουδέν σενάριο εξετάζεται για την υπαγωγή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ

Γεωργιάδης: Με την υγεία μας δεν παίζουμε

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να απαξιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider