Γεωργιάδης στο υπ. Υγείας: Οι συγκρούσεις του παρελθόντος και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης στο υπ. Υγείας: Οι συγκρούσεις του παρελθόντος και οι προκλήσεις του μέλλοντος
Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς η Υγεία έχει τεθεί ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την τρέχουσα τετραετία.

Στην οδό Αριστοτέλους επιστρέφει μετά από μία δεκαετία ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του μίνι ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε την Τετάρτη (3/01) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε για πρώτη φορά στο «τιμόνι» του υπουργείου Υγείας κατά την περίοδο 25.06.13 – 09.06.14, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, καλούμενος να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω χρεοκοπίας και μνημονίων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας θεσμοθετήθηκε η δωρεάν νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ περίπου 2 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών, περιορίστηκε η φαρμακευτική δαπάνη και ενισχύθηκε η χρήση των γενόσημων φαρμάκων.

Ωστόσο, η περίοδος κατά την οποία ανέλαβε το υπουργείο απαιτούσε την υλοποίηση σημαντικών αλλαγών, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις και συγκρούσεις.

Μεταξύ αυτών ήταν και η μεταφορά των πολυϊατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, με τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Η απόφαση αυτή τον έφερε αντιμέτωπο με τους γιατρούς τους, καθώς κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα και στα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Σε σύγκρουση ήρθε, όμως, και με τους φαρμακοποιούς όταν επιχείρησε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να «ανοίξει» το επάγγελμα, σύμφωνα με απόφαση της Τρόικας.

Επίσης, ήταν αυτός που καθιέρωσε το clawback στα φάρμακα, ένα προσωρινό μνημονιακό μέτρο, το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα και αντιδράσεις από την αγορά φαρμάκου.

Επί υπουργίας του το 2013, εκπονήθηκε ένα σχέδιο αναδιαμόρφωσης του χώρου της Υγείας, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων και αλλαγή χρήσης και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, από τις οποίες -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του- προβλεπόταν σημαντική εξοικονόμηση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μαζί με άλλα 9 πολιτικά πρόσωπα, είχε βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» και με την υπόθεση Novartis, ωστόσο, τελικά το κατηγορητήριο κατέρρευσε και η δικογραφία μπήκε στο αρχείο.

Οι νέες προκλήσεις

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς η Υγεία έχει τεθεί ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την τρέχουσα τετραετία. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, ορισμένες εκ των οποίων αποτελούν μεγάλες προκλήσεις.

Στελέχωση του ΕΣΥ

Η στελέχωση του ΕΣΥ είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Υπουργός Υγείας, με δεδομένο ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «απογυμνώνεται» από προσωπικό και ήδη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις Προγραμματικά, η κυβέρνηση έχει αναφέρει την πρόβλεψη για 10.000 νέες προσλήψεις μέχρι το τέλος της τετραετίας, εκ των οποίων οι 6.500 (γιατρών και νοσηλευτών), θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024. Εντούτοις, ο στόχος δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς πολλές προκηρύξεις καταλήγουν άγονες. Ήδη, επί υπουργίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις για την προσέλκυση προσωπικού στο ΕΣΥ, ωστόσο, το εγχείρημα παραμένει δύσκολο και το αποτέλεσμα αμφίβολο.

Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Αποτελεί διαχρονικά το «γεφύρι της Άρτας», δεδομένου ότι όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει, από προηγούμενες και τη νυν κυβέρνηση, δεν έχουν τελεσφορήσει. Βασικός πυλώνας της μεταρρύθμισης είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, η πλήρης εφαρμογή του οποίου έχει επανειλημμένα «σκοντάψει» στη χαμηλή συμμετοχή των γιατρών στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την κάλυψη του πληθυσμού.
Τον Οκτώβριο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ΠΦΥ, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσίασε το σχεδιασμό για την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, εντούτοις δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος εξέφρασε σημαντικές ενστάσεις.

Φαρμακευτική πολιτική και clawback

Το clawback (επιστροφή της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος) αποτελεί μία «καυτή πατάτα» που για μία ακόμη φορά πέφτει στα χέρια του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς είναι κοινώς ομολογούμενο ότι πρόκειται για μία μεγάλη στρέβλωση, που δημιουργεί δυσλειτουργίες και προβλήματα στο χώρο του φαρμάκου. Τα ποσά των επιστροφών είναι πλέον υπέρογκα, θέτοντας ζητήματα βιωσιμότητας των εταιρειών αλλά και προσβασιμότητας των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει προαναγγείλει την εκπόνηση μιας νέας Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, η οποία βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού και θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες, απόλυτη πρόσβαση και συνεχή αξιολόγηση.

Νέος Υγειονομικός Χάρτης

Ο νέος υγειονομικός χάρτης αποτελεί τομή για την κυβέρνηση, εντούτοις, η υποδοχή του από υγειονομικούς και πολίτες δεν αναμένεται να γίνει μετά βαΐων και κλάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης θα περιλαμβάνει αλλαγές στα υπάρχοντα νοσοκομεία, μετακινήσεις κλινικών και εργαζομένων καθώς και αλλαγή χρήσης σε ορισμένες μονάδες υγείας. Τα νοσοκομεία που έχουν χαμηλή πληρότητα πλησίον των οποίων υπάρχει κι άλλη αντίστοιχη δομή, θα συγχωνευτούν και οι κλινικές θα συγκεντρωθούν σε ένα. Έτσι ένα νοσοκομείο θα διαθέτει όλες τις ειδικότητες των γιατρών, ώστε να μη χρειάζεται να μετακινούνται οι πολίτες. Οι ρυθμίσεις αυτές συνεπάγονται και μετακίνηση του υγειονομικού προσωπικού, αλλαγές που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

«Λίφτινγκ» νοσοκομείων

Η αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ είναι άλλο ένα δύσκολο πεδίο, δεδομένου ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Με τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ, έχει δρομολογηθεί, η ανακαίνιση 80 τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και η ανάπτυξη νέων τμημάτων, ενώ παράλληλα, προχωρά η ανακαίνιση 157 Κέντρων Υγείας της χώρας.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2025.

Σε εκκρεμότητα σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ολοκλήρωσε δυναμικά την ολιγόμηνη θητεία του, έχοντας δρομολογήσει αλλά και ξεκινήσει την υλοποίηση ορισμένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες καλείται να προχωρήσει ο νέος Υπουργός. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ, το δίκτυο 19 μονάδων ΜΑΦ για εγκεφαλικά επεισόδια που εντάσσονται στον σχεδιασμό δημιουργίας Κέντρων Αναφοράς για σοβαρά χρόνια νοσήματα, το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha το βράδυ της Τετάρτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε αποφασισμένος να φέρει εις πέρας την αποστολή που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο, αναφερόμενος στο έργο που μένει να γίνει τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στον τομέα του φαρμάκου, αναγνώρισε πως δεν είναι εύκολο, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς «θαύματα».

«Θα το καταφέρουμε, θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά δεν είναι εύκολη δουλειά, μην περιμένει κανείς θαύματα την επόμενη μέρα. Όμως, ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, έχουμε σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε και οι συμπολίτες μας θα δουν πολύ σύντομα τη διαφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Photo: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μίνι ανασχηματισμός στην κυβέρνηση - Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Γεωργιάδης: Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το παρελθόν

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider