Σε έξαρση ο κορονοϊός: Θωρακίζεται το σύστημα Υγείας – Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε έξαρση ο κορονοϊός: Θωρακίζεται το σύστημα Υγείας – Τι θα γίνει με τα εμβόλια
Ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι εκτιμήσεις για την πορεία του ιού το χειμώνα.

Έξαρση της δραστηριότητας του κορονοϊού σημειώνεται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας, παρότι η θετικότητα φαίνεται να παραμένει σταθερή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εικόνα ως προς το μέγεθος της διασποράς δεν μπορεί να βασιστεί πια σε αυτό το στοιχείο, καθώς οι περισσότεροι πολίτες έχουν πάψει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή PCR). Κατά συνέπεια, η αύξηση στη διασπορά του ιού εντοπίζεται πλέον κυρίως μέσω των αυξημένων νοσηλειών και των θανάτων.

«Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία έξαρση της δραστηριότητας του κορονοϊού, ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε αν ήταν αναμενόμενη ή όχι, γιατί ο συγκεκριμένος ιός δεν έχει σταθερή εποχικότητα, όπως η γρίπη. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρόλο που υπάρχει έξαρση, βλέπουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν σοβαρά -εισαγωγές σε ΜΕΘ και διασωληνώσεις- είναι πολύ χαμηλός», αναφέρει στο Insider ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, μέλος ΔΣ του ο Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Δημήτριος Παρασκευής.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (12/10), από 2 έως 8 Οκτωβρίου 2023, εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 974 ασθενείς. Κατά την ίδια περίοδο, 17 ασθενείς χρειάστηκαν διασωλήνωση, έναντι 14 της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 38 ασθενείς με COVID-19, ενώ 48 έχασαν τη ζωή τους. Για πολλοστή, εβδομάδα όλοι ήταν ηλικιωμένοι και υπερήλικες (από 75 έως 101 ετών), ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν και υποκείμενα νοσήματα. Επισημαίνεται ότι, κατά την αντίστοιχη περσυνή περίοδο, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 62, ενώ καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 θάνατοι.

Παράλληλα, αυξημένη είναι ήδη η χρήση των αντιιικών φαρμάκων για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης COVID-19. Πηγές από την επιτροπή που εγκρίνει τις σχετικές αιτήσεις αναφέρουν ότι αυτήν την εβδομάδα χορηγούνται περισσότερα από 750 αντιιικά φάρμακα την ημέρα, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ξεκινά η εμβολιαστική εκστρατεία

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της COVID-19 αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα (16/10). Την ίδια μέρα, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις στους αρμόδιους συντάκτες από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία ολοκλήρωσε τη διαδικασία κατάρτισης των νέων πρωτοκόλλων την περασμένη Δευτέρα (09/10).

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Επιτροπή έχει καταλήξει σε ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό:

• στους ηλικιωμένους άνω των 60-65 ετών,
• στους ανοσοκατεσταλμένους
• στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οχυρώνεται το ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας, έχει ήδη αρχίσει να θωρακίζει το σύστημα Υγείας, ενόψει του χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), προχωρά στην παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας Υγείας, για το χρονικό διάστημα από 01.10.23 έως και 31.12.23, ενώ εντάσσεται και στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η χώρα μας προμηθεύεται 35.000 χιλιάδες επιπλέον σκευάσματα του αντιιικού φαρμάκου PAXLOVID, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19 που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Οι εκτιμήσεις για το χειμώνα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν φαίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά. Όμως, το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση καθώς βαίνουμε προς το χειμώνα.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή εκτίμηση, αλλά εφόσον έχουμε τώρα έξαρση, αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουμε μεγάλη έξαρση το χειμώνα, καθώς με την τρέχουσα ενισχύεται η ανοσία», αναφέρει ο κ. Παρασκευής. Και προσθέτει:

«Αυτό που μάς ανησυχεί περισσότερο είναι ο συνδυασμός της COVID-19 με τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Εντούτοις, η γρίπη εφέτος αναμένεται να έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Πέρυσι, λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας κατά τα προηγούμενα χρόνια, είχε μεγαλύτερη έξαρση. Σε κάθε περίπτωση, ο κορονοϊός προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό σοβαρή νόσηση. Ναι μεν είναι πιο ήπιος σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ακόμα, συγκριτικά με τους άλλους ιούς του αναπνευστικού, είναι λίγο πιο επιθετικός. Γι’ αυτό και ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θρόμβωση: Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο – Τα συμπτώματα – «καμπανάκια»

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πότε, πώς και με ποιο εμβόλιο – Συστάσεις από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Λοιμώξεις: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι καρκινοπαθείς

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider