Γρίπη 2023: Πόσο αποτελεσματικό αναμένεται να είναι το εμβόλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γρίπη 2023: Πόσο αποτελεσματικό αναμένεται να είναι το εμβόλιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open υποστηρίζουν τη συγχορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου με το εμβόλιο έναντι της COVID-19.

Σημαντική προστασία έναντι του ιού της γρίπης αναμένεται να παρέχει το εμβόλιο κατά της νόσου, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2023), που προηγείται της περιόδου γρίπης στο Βόρειο Ημισφαίριο (Οκτώβριος-Μάιος).

Από το 2013, πολλές χώρες συμμετέχουν στο Δίκτυο για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού Εμβολίου στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, που συνδέεται με νοσηλεία. Με βάση στοιχεία από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, σε 2.780 ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που νοσηλεύτηκαν από 27 Μαρτίου έως 9 Ιουλίου 2023, η προσαρμοσμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοσηλείας λόγω σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζεται με οποιονδήποτε ιό της γρίπης κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης 2023 στο Νότιο Ημισφαίριο ήταν 52%, ενώ έναντι του επικρατούντος στελέχους γρίπης A(H1N1) έφτασε στο 55%.

Σημαντική μείωση του κινδύνου

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτές οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας πριν από το αναμενόμενο τέλος της κυκλοφορίας του εποχικού ιού της γρίπης για το Νότιο Ημισφαίριο, δείχνουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη και υπογραμμίζουν τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της γρίπης. Εν αναμονή της έναρξης της κυκλοφορίας του ιού της γρίπης στο Βόρειο Ημισφαίριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις υγειονομικές αρχές να προχωρούν στον ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης και τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και δυσμενή έκβαση, όπως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με συνυπάρχουσες χρόνιες παθήσεις ή/και ανοσοκαταστολή, καθώς και οι εγκυμονούσες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open υποστηρίζουν τη συγχορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου με το εμβόλιο έναντι της COVID-19. Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη σε 588 υγειονομικούς στο Ισραήλ που έλαβαν είτε το αντιγριπικό εμβόλιο (Influvac Tetra 2022/2023) είτε το δισθενές εμβόλιο Omicron BA.4/BA.5 (Pfizer/BioNTech) είτε και τα δύο, από το Σεπτέμβριο 2022 έως τον Ιανουάριο 2023. Η συγχορήγηση των εμβολίων δε συσχετίστηκε με σημαντικά υποδεέστερη ανοσολογική απόκριση ή με πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο του εμβολίου έναντι της COVID-19.

Τα στοιχεία συνόψισαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Γιάννης Ντάνασης.

Photo: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Πρώιμη αύξηση της διασποράς στην Ελλάδα – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Υπ. Υγείας: Υγειονομικοί έλεγχοι και οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία

Στο νοσοκομείο Χανίων το γενετικό υλικό της κλινικής που κατηγορείται για εμπορία βρεφών

gazzetta
gazzetta reader insider insider