Οι καθυστερήσεις των πληρωμών στα σημαντικότερα προβλήματα των γιατρών – Ποια η κύρια αιτία του brain drain

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι καθυστερήσεις των πληρωμών στα σημαντικότερα προβλήματα των γιατρών – Ποια η κύρια αιτία του brain drain
Όσον αφορά στις συντάξεις, μετά τη μείωσή τους, το 56% των ερωτηθέντων έχουν σκοπό να συνεχίσουν να εργάζονται και αφού περάσουν την ηλικία των 67 ετών.

Οι καθυστερήσεις των πληρωμών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κλάδος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 700 γιατρών.

Για τους μισούς από τους γιατρούς που κατατάσσουν τις καθυστερήσεις στα σημαντικότερα προβλήματα, αυτές προέρχονται από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ ακολουθούν τα ασφαλιστικά ταμεία (25%) και οι ασθενείς στο ιατρείο (37,5%).

Εντούτοις, οι καθυστερήσεις των πληρωμών αναφέρονται ως το πέμπτο σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου, με ποσοστό 4,6%, ενώ προηγούνται η απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος (41,1%), οι γενικότερες υλικοτεχνικές ελλείψεις του δημόσιου τομέα Υγείας (20,6%), ο περιορισμένος χρόνος για επιστημονική ενημέρωση (7,4%), η μείωση συντάξεων/αύξηση ορίου συνταξιοδότησης (6,3%) και οι πολλές νομοθετικές αλλαγές (5,7%).

Συντάξεις και νομοθετικές αλλαγές

Ειδικά όσον αφορά στις συντάξεις, μετά τη μείωσή τους, το 56% των ερωτηθέντων έχουν σκοπό να συνεχίσουν να εργάζονται και αφού περάσουν την ηλικία των 67 ετών, ενώ το 23,4% σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν κανονικά και το 4% να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόθεση των γιατρών να συνεχίσουν να εργάζονται αντιστοιχεί στα υψηλότερα ποσοστά, είτε πρόκειται για εργαζόμενους στο δημόσιο είτε για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως και σε όλες τις ειδικότητες (με εξαίρεση τους εργαστηριακούς γιατρούς όπου τα ποσοστά είναι τα ίδια με όσους σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν στην ώρα τους) καθώς και ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας.

Παρόλο που οι πολλές νομοθετικές αλλαγές αναφέρονται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, το 37,7% των γιατρών τις αντιμετωπίζει θετικά και το 34,9% αρνητικά.

Όσον αφορά στις τελευταίες ρυθμίσεις για τον οικογενειακό γιατρό, όμως, οι απόψεις αντιστρέφονται, με το 43% να τις αντιμετωπίζει αρνητικά και το 31,4% θετικά.

Άλλα ευρήματα

Ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούν οι γιατροί έχει αυξηθεί για το 58,9% των ερωτηθέντων τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ έχει μειωθεί για το 12,6%. Από αυτούς που δήλωσαν ότι έχει αυξηθεί, το 75% εργάζονται στο δημόσιο τομέα και το 51% στον ιδιωτικό.

Αναφορικά με το brain drain, το 52,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν ότι ο κύριος λόγος που φεύγουν οι γιατροί στο εξωτερικό είναι οι χαμηλοί μισθοί, ενώ ακολουθούν οι κακές συνθήκες εργασίας (11,4%), η κακή οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων (8,6%) και η έλλειψη κινήτρων (8%).

Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι είναι σωστό ένα ιατρείο δερματολόγου να στεγάζεται στον ίδιο χώρο με μια επιχείρηση αισθητικής και ένα οφθαλμολογικό ιατρείο να συστεγάζεται με ένα κατάστημα οπτικών;», το 62,9% απαντά «όχι» και το 29,1% «ναι». Εκ των ερωτηθέντων, «όχι» απαντούν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και το 59% των εργαζομένων στον ιδιωτικό. Όσον αφορά στην ειδικότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό που δηλώνει «ναι» αφορά στους εργαστηριακούς γιατρούς.

Πάντως το 25,7% των συμμετεχόντων γιατρών αξιολογούν θετικά το σύστημα υγείας της χώρας, (δημόσιο και ιδιωτικό) και το 22,9% αρνητικά, με την ειδικότητα της Χειρουργικής να εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά. Το ποσοστό δυσαρέσκειας των γιατρών αυξάνεται σημαντικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Ειδικότερα, το 75% των αυτών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα αξιολογούν αρνητικά το σύστημα Υγείας, στοιχείο που -όπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος- καταδεικνύει ότι το ΕΣΥ είναι απωθητικό για τους νέους γιατρούς.

Αποδοχή στις προτάσεις του ΠΙΣ

Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, ότι οι προτάσεις του ΠΙΣ γίνονται ευρύτερα αποδεκτές σε μεγάλο φάσμα θεμάτων. Αξιοσημείωτη είναι η τεράστια στήριξη που εκφράζουν τόσο πολίτες όσο και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ.

Επίσης, ευρεία στήριξη εκφράζουν πολίτες και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το Σύλλογο η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος «αποτελεί αφορμή για μελέτη του ζητήματος από τις πολιτικές δυνάμεις και εφαρμογή στο άμεσο μέλλον της παραπάνω πρότασης».

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν πρόκειται να επαναπαυτεί στα αξιόλογα ευρήματα της έρευνας και την ευρεία αποδοχή των προτάσεών του. Aπεναντίας, θα καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τη συνακόλουθη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία», αναφέρει ο Σύλλογος.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου την Τετάρτη (31/5) ο ΠΙΣ, το επόμενο διάστημα, θα αναλάβει διαρκείς δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας, με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα, όπως η παιδική παχυσαρκία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα ΠΙΣ: Πώς αξιολογούν πολίτες και γιατροί το σύστημα Υγείας 

«Βγάζω 175.000 ευρώ και δουλεύω 9 μήνες τον χρόνο» - Η επιλογή νοσηλευτή

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Έως 8.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα ετησίως στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider