Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Έλλειμα του Κράτους σχετικά με τη θωράκιση των επαγγελμάτων υγείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Έλλειμα του Κράτους σχετικά με τη θωράκιση των επαγγελμάτων υγείας
Oυδεμία σχέση έχει με το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή έχει ο αλλοδαπός που διατηρούσε επιχείρηση παροχής μασάζ, στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό κατά συρροή.

Αυστηροποίηση του πλαισίου αδειοδότησης χώρων παροχής χειρομαλάξεων από το υπουργείο Οικονομικών ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ), με αφορμή τη σύλληψη ατόμου που διατηρούσε σχετικό επαγγελματικό χώρο, στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό κατά συρροή, τετελεσμένο και σε απόπειρα, εντός της επιχείρησης που διατηρούσε. Παράλληλα, δηλώνει ότι ουδεμία σχέση έχει με το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή ο αλλοδαπός που διατηρούσε την επιχείρηση παροχής μασάζ.

«Για μια ακόμη φορά έρχεται στην επικαιρότητα, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, το έλλειμα της Ελληνικής πολιτείας και δει της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών, στη χορήγηση των κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ) σε άσχετα πρόσωπα, που γίνονται επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία και όχι μόνο.
Ο φερόμενος ως δράστης, ενώ στην απολογία του δήλωσε φυσικοθεραπευτής, ουδεμία σχέση έχει με το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή και προφανώς δεν ήταν μέλος του Π.Σ.Φ..

Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των φαινομένων αντιποίησης επαγγελμάτων υγείας και δη του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος, που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά τελευταία. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά τον οίκο ανοχής στο Νέο Κόσμο που είχε «βαφτιστεί» ιατρείο κινησιοθεραπείας και τη «μαϊμού» φυσικοθεραπεύτρια στον Πόρο που έσπειρε τον κορωνοϊό στο νησί», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ., Πέτρος Λυμπερίδης. Και προσθέτει:

«Οι φερόμενοι ως δράστες, λειτουργούσαν σε χώρους που δεν διέπονται από κανέναν κανόνα λειτουργίας, που δεν χρειάζεται να αδειοδοτηθούν από καμία υπηρεσία, όπως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, αλλά κατά το ‘’ότι δηλώσεις είσαι’’ λειτουργούν ΚΑΝΟΝΙΚΑ, διαθέτοντας ΚΑΔ από την εφορία.

Ενημερωτικά, αναφέρεται ότι, λόγω της αυστηρής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, για να αδειοδοτηθεί από τις αρχές ένα ιατρείο, ένα εργαστήριο φυσικοθεραπείας, ένα κέντρο αισθητικής κ.λπ., πρέπει ο ιδιοκτήτης να κάνει παρεμβάσεις στην κεντρική είσοδο του ακινήτου, στον ανελκυστήρα, στην είσοδο του εργαστηρίου και στην τουαλέτα του χώρου, για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ.
Απλά οι ‘’άλλοι’’ ανοίγουν με έναν ΚΑΔ, αφού δεν απαιτείται να ελεγχθούν από πουθενά. Ακούγεται εξωφρενικό αλλά έτσι είναι».

Ο κ. Λυμπερίδης τονίζει ότι, η μάλαξη είναι κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα των φυσικοθεραπευτών για τον θεραπευτικό τους τομέα και των Αισθητικών για τον δικό τους επαγγελματικό τομέα.
Η δε παροχή φυσικοθεραπευτικών πράξεων, μεταξύ των οποίων και η μάλαξη, αποτελεί παράβαση του ν. 4600/2019 που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο.

«Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να θεσπίσει κανόνες και για τους ‘’άλλους’’, εκτός από τους νόμιμους επαγγελματίες υγείας που τους ‘’βγάζει το λάδι’’ μέχρι να αδειοδοτηθούν, για να πάψουν να λειτουργούν χώροι από άτομα που δεν έχουν την άδεια άσκησης επαγγελματία υγείας και είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο.

Καλούμε όλους τους φορείς να ανταποκριθούν, έστω και τώρα, πρωτοστατούντος του Υπουργείου Οικονομικών και συναρμοδίως του Υγείας, για να τεθεί επιτέλους ένα αυστηρό πλαίσιο, για να προστατεύονται επαρκώς οι πολίτες και η Δημόσια Υγεία», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: «Ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό με συνεχείς αναδυόμενες νόσους»

Καρκίνος: Αναγκαία η επικαιροποίηση της λίστας των βιοδεικτών που θα αποζημιώνονται

Υγεία: 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας στη μέση ηλικία

gazzetta
gazzetta reader insider insider