Καρκίνος πνεύμονα: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρκίνος πνεύμονα: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές
Σύντομα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα παρουσιάσει πλήρες σχέδιο που θα βασίζεται σε διεπιστημονική προσέγγιση και με σαφή κριτήρια εφαρμογής.

Η σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα αναδείχθηκε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της ημερίδας της FairLife «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα στην εποχή της Καινοτομίας: Η σημασία του Προσυμπτωματικού Ελέγχου, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα».

Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά της Πολιτείας, επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο, η μεταφορά του σταδίου αντιμετώπισης και του καρκίνου του πνεύμονα, από τη θεραπεία στην πρόληψη. Σε αυτή τη φιλοσοφία, το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην παροχή καινοτόμων θεραπειών στους ασθενείς, καθώς και στην ενίσχυση των κλινικών μελετών στη χώρα μας με τη δημιουργία πλαισίου βάσει του οποίου θα τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου, μεταξύ αυτών και του καρκίνου του πνεύμονα. Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, από την πλευρά της, τόνισε τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την κοινωνία, αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Τα σχετικά τεκμήρια καταδεικνύουν ότι ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου σώζει ζωές, σώζει χρόνια ζωής. Πρέπει να οργανωθεί σωστά με μια συγκεκριμένη προτυποποιημένη διαδικασία σε όλα της τα βήματα γιατί δεν αρκεί να υποβάλλεται κανείς σε εξετάσεις, πρέπει να υποβάλλεται σε συγκεκριμένες εξετάσεις μέσα από έναν μηχανισμό που θα εγγυάται ότι θα υπάρχει παρακολούθηση μετά την εξέταση και σύσταση για τα επόμενα βήματα. Διαθέτουμε και το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή για να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα σχέδιο με σεβασμό στα δημοσιονομικά δεδομένα και στις οικονομικές δυνατότητες του συστήματος υγείας, και με ενδελεχή προσδιορισμό όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων», τόνισε ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτωρ Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την κα Έλενα Λινάρδου (MD, PhD), Παθολόγο-Ογκολόγο, Διευθύντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής «Metropolitan», Πρόεδρο ΕΕ ΕΣΟΟ και Μέλος Δ.Σ. FairLife LCC, το ερώτημα που χρήζει άμεσης απάντησης είναι πώς θα εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τον προσυμπτωματικό έλεγχο (καθώς ήδη εφαρμόζεται μέσω πιλοτικών προγραμμάτων) και όχι αν είμαστε έτοιμοι. Όπως σημείωσε, «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Δεν είναι μόνο η συνταγογράφηση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αξιολόγηση του κινδύνου, την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης που είναι διαθέσιμη σε αρκετές περιοχές στη χώρα μας, τη σύνδεση με ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος, ένα διεπιστημονικό συμβούλιο με όλες τις ειδικότητες που ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα, τον ογκολόγο, τον πνευμονολόγο και τον ακτινοδιαγνώστη, μαζί με όλες τις άλλες ειδικότητες που χρειάζονται, και πρέπει οπωσδήποτε η διαδικασία να τελειώνει με τη διασύνδεση με την κοινότητα, με τη διασύνδεση με τον ιατρό της πρωτοβάθμιας και την επανάκληση των ασθενών υψηλού κινδύνου».

Η κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, σχολιάζοντας την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου, τόνισε ότι η πολιτική βούληση είναι δεδομένη για την ένταξή του στις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες. Όμως, είναι ανάγκη αυτό να γίνει με προσοχή και με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, καθώς τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι καινούργια στη χώρα μας. «Πρέπει να το χτίσουμε σε πολύ δυνατές βάσεις για να έχει βιωσιμότητα. Στην Ε.Ε. εξετάζεται η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα στις κατευθυντήριες οδηγίες. Η εξέλιξη αυτή μάς δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) κ. Στέλιος Λουκίδης (MD, FCCP, FERS), Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, κλείνοντας το εισαγωγικό τμήμα της ημερίδας, τόνισε ότι η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου πρέπει να γίνει με πλαίσιο, συντεταγμένα, με συγκεκριμένες οδηγίες και διεπιστημονική συνεργασία, να υπάρξουν πιλοτικά προγράμματα, και φυσικά ως προϋπόθεση τη διακοπή του καπνίσματος. Δεσμεύτηκε δε ότι σύντομα η ΕΠΕ θα παρουσιάσει πλήρες σχέδιο που θα βασίζεται σε διεπιστημονική προσέγγιση και με σαφή κριτήρια εφαρμογής.

Photo: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωπικός γιατρός: «Κολλημένες» οι εγγραφές γιατρών – Στον... αέρα η πλήρης εφαρμογή του θεσμού

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider