Πρόεδρος ΕΟΜ στο Insider: Στην Ιταλία οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις ήπατος - Το ποσοστό επιβίωσης

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόεδρος ΕΟΜ στο Insider: Στην Ιταλία οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις ήπατος - Το ποσοστό επιβίωσης
Οι μεταμοσχεύσεις σε παιδιά σταμάτησαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2000. Μέχρι τότε διενεργούνταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Στην γειτονική Ιταλία θα μεταφερθεί σε περίπτωση που κάποιο παιδί στη χώρα μας χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), καθηγητή Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δομές υγείας όπου να διενεργούνται παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις.

«Εάν προκύψει επείγουσα ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος, υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία, όπου και μεταφέρεται το παιδί προκειμένου να λάβει το μόσχευμα. Η μεταμόσχευση σε παιδιά, όταν είναι επείγουσα, διενεργείται άμεσα, εντός 24 - 48 ωρών, χωρίς αναμονή», δηλώνει στο Insider ο πρόεδρος του ΕΟΜ, με αφορμή τα περιστατικά παιδιών που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε μεταμόσχευση, μετά από εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας.

Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις ήπατος είναι ως επί το πλείστον ζώσες, με το μόσχευμα να αποτελεί συχνά τμήμα του ήπατος ενός γονέα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν και άμεσα διαθέσιμα μοσχεύματα στην Ιταλία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΜ. Αφού διενεργηθεί η απαιτητική χειρουργική επέμβαση, τα αποτελέσματα είναι άριστα. «Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά, τα αποτελέσματα είναι άριστα, με το ποσοστό επιβίωσης να ανέρχεται στο 90%», τονίζει ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Σημειώνεται ότι οι μεταμοσχεύσεις σε παιδιά σταμάτησαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2000. Μέχρι τότε διενεργούνταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. «Οι συνθήκες άλλαξαν, όπως και οι ομάδες και τα ενδιαφέροντα του νοσοκομείου και δεν γίνονται πλέον στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, οι μονάδες δεν είναι οργανωμένες έτσι ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΜ.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε την Τρίτη (26/4), ότι ο ιός που πιθανολογείται ότι προκαλεί την πρόσφατη αύξηση στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά βρίσκεται κατά 99% και στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, και εφόσον αυτά δεν μεταβληθούν, στη χώρα μας αναμένονται 10-20 κρούσματα, στη χειρότερη περίπτωση.

Λίγο αργότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα.
«Ακόμη κι αν εμφανιστεί κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα, θα αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένη διατροφή και τις περισσότερες φορές τα παιδιά γίνονται καλά», δήλωσε η κ. Γκάγκα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για κάποιον αδενοϊό που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδάκια αλλά δεν νοσούν όλα το ίδιο».

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της βρετανικών υγειονομικών αρχών οι ασθενείς είναι κατά κύριο λόγο κάτω των 5 ετών και κυρίως ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια. H γεωγραφική διασπορά δεν περιορίζεται σε κάποια περιοχή αλλά αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παραμένει άγνωστη η αιτία

Οι επιστήμονες διερευνούν κάθε πιθανό ενδεχόμενο, ωστόσο η αιτιολογία των πρόσφατων περιστατικών οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη. Όπως αναφέρθηκε σε ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), περίπου 190 περιστατικά ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας έχουν πλέον ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον ένα παιδί έχει χάσει τη ζωή του εξαιτίας της επιπλοκής. Παράλληλα, περίπου 20 παιδιά χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν δήλωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχουν αναφερθεί συνολικά περίπου 40 περιστατικά, τα οποία διερευνώνται από το ECDC, τις εθνικές αρχές και τον ΠΟΥ.
Από τις μέχρι στιγμής έρευνες φαίνεται μια σύνδεση με λοίμωξη από έναν κοινό αδενοϊό, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης ή γαστρεντερικά συμπτώματα.

Μια θεωρία είναι ότι τα lockdowns που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, μπορεί να έχουν αποδυναμώσει την ανοσία των παιδιών επειδή ήταν λιγότερο εκτεθειμένα σε κοινά παθογόνα ενώ βρίσκονταν σε απομόνωση.

Οι επιστήμονες διερευνούν επίσης εάν ο εμπλεκόμενος αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί ή δρα παράλληλα με μια άλλη λοίμωξη, πιθανώς την COVID-19. Μια τοξίνη θα μπορούσε επίσης να είναι υπεύθυνη, αλλά αυτό θεωρείται λιγότερο πιθανό λόγω της γεωγραφικής εξάπλωσης των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν.
Πάντως, οποιαδήποτε σχέση με τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 έχει αποκλειστεί.

Οι πιθανότερες υποθέσεις εργασίας

Τις υποθέσεις εργασίας των βρετανών ερευνητών, με σειρά από την πιθανότερη προς την λιγότερο πιθανή, παρουσίασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας LSE., Ηλίας Μόσιαλος:

1. Κάποιος - ακόμα αδιευκρίνιστος- παράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά και ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ότι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι:

Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Β. προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού ή άλλη λοίμωξη
Γ. διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη πχ με κορονοϊό
Δ. έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

2. Μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιο ενισχυτικό παράγοντα

3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη

4. Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να διερευνούν τα περιστατικά και αναμένονται τα νεότερα στοιχεία. Πάντως, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε τη Μεγάλη Εβδομάδα ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται κοντά στη λύση του «γρίφου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ECDC: Έχουν αναφερθεί περίπου 190 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε όλο τον κόσμο

Μόσιαλος: Νεότερα δεδομένα και πιθανά αίτια για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Μαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα: Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά της νόσου σε παιδιά στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider