Καρκίνος του μαστού: Οι 4 προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά»

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Καρκίνος του μαστού: Οι 4 προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά»
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι γυναίκες προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», καθορίστηκαν με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι Ελληνίδες και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και:

1) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών,
2) διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),
3) δεν έχουν διενεργήσει την ίδια διαγνωστική εξέταση εντός του ημερολογιακού έτους που προηγείται εκείνου, κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση, και
4) δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των πέντε (5) ημερολογιακών ετών που προηγούνται του έτους, κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.

Η διαδικασία υλοποίησης διακρίνεται σε 3 στάδια:

• της άυλης συνταγογράψησης και εκτέλεσης του παραπεμπτικού ψηφιακής μαστογραφίας,
• της διάγνωσης του ακτινοδιαγνώστη και της γνωμάτευσης ιατρού συναφούς ειδικότητας και, εφόσον διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, της παραπομπής για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και
• της άυλης συνταγογράφησης και εκτέλεσης του παραπεμπτικού υπερηχογραφήματος μαστού της προηγούμενης περίπτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει την αποστολή SMS σε 1.300.000 γυναίκες, σε πρώτη φάση, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και να αξιολογηθούν αντιστοίχως τα αποτελέσματα από γιατρό. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για προληπτικό έλεγχο, ενώ θα ακολουθήσουν προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τον εμβολιασμό κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).

Η τροπολογία ορίζει ως φορέα υλοποίησης της δράσης τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η τιμή αποζημίωσης της εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας ορίζεται σε τριάντα πέντε (35) ευρώ, της κλινικής εξέτασης και γνωμάτευσης σε τριάντα (30) ευρώ και του υπερηχογραφήματος μαστού σε οκτώ ευρώ και είκοσι οκτώ λεπτά (8,28).

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει ξεχωριστή χρηματοδότηση για τη Δράση και γι’ αυτό δεν θα επιβαρυνθούν με συμμετοχή οι εξεταζόμενες, ούτε οι πάροχοι με rebate και clawback.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης στο Economist Impact: Από τέλος Μαρτίου τα SMS για δωρεάν προληπτική μαστογραφία

Κορονοϊός: Κορύφωση του πανδημικού κύματος -Τα «κρυφά» κρούσματα και η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας

H στέρηση ύπνου αυξάνει το σωματικό βάρος και οδηγεί σε κεντρική παχυσαρκία