Κορονοϊός: Κορύφωση του πανδημικού κύματος -Τα «κρυφά» κρούσματα και η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Κορύφωση του πανδημικού κύματος -Τα «κρυφά» κρούσματα και η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας
Η αντικατάσταση της Όμικρον 1 από την Όμικρον 2 ήρθε με μια ήπια ταλάντωση, ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας να εξακολουθούν να δημιουργούν πίεση στο σύστημα υγείας.

Στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2 εκτιμάται ότι βρίσκεται η χώρα μας, καθώς η αυξητική τάση των κρουσμάτων φαίνεται να «επιπεδώνεται» σε σχέση με τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες καταγράφηκε, αντίστοιχα, αύξηση κατά 24% και 16% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκε μία σαφής επιπέδωση του πανδημικού κύματος, με μία σχετική μείωση των νέων κρουσμάτων, κατά 6,3%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Άνοδος σημειώθηκε στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης και Σερρών αλλά και σε περιοχές της Αττικής, όπως είναι ο βόρειος τομέας Αθηνών και η δυτική Αττική.
Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού, τη Δευτέρα (31/3), η αύξηση των τελευταίων 15–20 ημερών οφείλεται στην επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον 2, που εμφανίστηκε στη χώρα μας ενώ είχαμε ήδη μία αυξημένη διασπορά και ένα μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων λόγω της Όμικρον (αρχικό στέλεχος).

Σύμφωνα με την εμπειρία άλλων χωρών, αλλά και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα της χώρας μας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πανδημικό αυτό κύμα θα έχει μικρότερη διάρκεια και θα κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Τα «κρυφά» κρούσματα και η μετακίνηση στις μεγαλύτερες ηλικίες

Τα μηνύματα αναφορικά με την τάση της επιδημίας είναι ενθαρρυντικά, εντούτοις, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι πιθανό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να υποεκτιμάται σημαντικά αυτήν την περίοδο, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολίτες που διαγιγνώσκονται με την κατ΄ οίκον διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test) και δεν δηλώνονται ποτέ στο αρχείο του ΕΟΔΥ.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο, όμως, είναι η σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έχει φτάσει στα 41 έτη, ενώ παράλληλα σημειώνεται σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών. Σημειώνεται ότι στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών και Τρικάλων τα μισά από τα νέα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Άνοδος του ποσοστού των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στους πλέον ευάλωτους πολίτες, δηλαδή στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι με βάση την ηλικιακή αυτή κατανομή των νέων κρουσμάτων αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου,
Σημειώνεται ότι ήδη, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια αυξάνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων σταθερά, με αποτέλεσμα να ανέρχονται σήμερα σε περίπου 3.500, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων εισαγωγών του τελευταίο 7ημερου έχει αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τις 426 ανά ημέρα.

Το 75% των νέων εισαγωγών αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με δεδομένα του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου, την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκε αύξηση κατά 15% των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και κατά σχεδόν 20% των νέων εισαγωγών μεσοσταθμικά. Σημαντικότερη αύξηση των νέων εισαγωγών καταγράφηκε στην Αττική και στην Κρήτη

Η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας

Το κύμα της Όμικρον 2 δεν εμφανίζει ιδιαίτερη έξαρση. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Υγιεινής- Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, η αντικατάσταση της Όμικρον 1 από την Όμικρον 2 ήρθε με μια ήπια ταλάντωση, ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας να εξακολουθούν να δημιουργούν πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα που έχει η χώρα μας, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν ήδη αρθεί όλα τα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα περίπου 300.000 ηλικιωμένοι πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι βέβαιο ότι τους επόμενους 1-2 μήνες η κατάσταση θα βελτιωθεί, εκτός και αν προκύψει κάποια νέα παραλλαγή, ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί και θα άλλαζε τα δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα. «Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά δεν το θεωρούμε και πολύ πιθανό», δήλωσε ο κ Μαγιορκίνης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η Όμικρον, αν και ηπιότερη, μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριά νόσο σε ανεμβολίαστους, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Κάνω έκκληση ξανά σε όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν να προσέχουν ακόμα περισσότερο. Είναι απαραίτητη η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και κυρίως η ορθή χρήση της μάσκας. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας και τα αντιικά φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν υπερήλικες και ευάλωτους συνανθρώπους μας που θα κολλήσουν. Παραμένει, όμως, σαφές ότι το εμβόλιο αποτελεί το σημαντικότερο όπλο μας έναντι της σοβαρής νόσου, ακόμα και σήμερα που κυκλοφορεί η ηπιότερη παραλλαγή Όμικρον», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι θανάτου διατηρείται στο ακέραιο ακόμα και σήμερα, στην περίοδο που στη χώρα μας επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την Ελλάδα, ανά περιφερειακή ενότητα, καταδεικνύουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρότατη συσχέτιση του αριθμού των θανάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ολοένα και περισσότερα βιβλιογραφικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η προηγούμενη νόσηση δεν προσφέρει ισότιμη προστασία με αυτή που επιτυγχάνεται μετά από εμβολιασμό με 3 δόσεις.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καμία νέα άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό μέχρι το τέλος Απριλίου

Έρευνα: Το εμβόλιο της Pfizer μειώνει 68% τον κίνδυνο νόσησης με Όμικρον σε παιδιά έως 11 ετών

Μελέτη: Σημαντικά μειωμένος ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου με την Όμικρον

gazzetta
gazzetta reader insider insider