Πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – Οι αμοιβές και η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – Οι αμοιβές και η συμμετοχή των ασφαλισμένων
Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, η οποία δίνει ουσιαστικά στον ασθενή τη δυνατότητα να επιλέξει την επί πληρωμή επέμβαση μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και του δημόσιου συστήματος, έχει νομοθετηθεί από το 2002

Με ιδιωτικούς όρους, αλλά με χαμηλότερο οικονομικό κόστος για τους ασφαλισμένους θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που δρομολογούνται από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού, η οποία αναμένεται να καθοριστεί με βάση τους τιμοκαταλόγους των ασφαλιστικών εταιρειών.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας το εγχείρημα τη Δευτέρα (14/3), το 70% της πληρωμής -το οποίο θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ ή την ασφαλιστική εταιρεία- θα αποζημιώνει το νοσοκομείο και το 30% -που θα καταβάλει ο ασθενής- θα διατίθεται για την αμοιβή του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που θα συμμετέχει στην επέμβαση.

«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, να μπορεί να λειτουργήσει και στα απογευματινά χειρουργεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, καθιστώντας σαφές ότι η δαπάνη για κάθε απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ θα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι η αντίστοιχη στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα επηρεάσουν τα τακτικά πρωινά χειρουργεία, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει πλήρωση της πρωινής της λίστας στην εκάστοτε νοσηλευτική δομή, η οποία και θα ελέγχεται.

Όφελος για ασθενείς και προσωπικό

Σήμερα, το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί για την απορρόφηση του συνόλου των τακτικών χειρουργείων, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, που οι λίστες αναμονής έχουν γίνει πολύμηνες και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες ακόμη και ογκολογικά περιστατικά, που δίνουν μάχη με το χρόνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων, οι μεν ασθενείς θα μπορούν να βρουν νωρίτερα ραντεβού για τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός τους εντός του ΕΣΥ, οι δε γιατροί και λοιπό προσωπικό θα μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, η οποία δίνει ουσιαστικά στον ασθενή τη δυνατότητα να επιλέξει την επί πληρωμή επέμβαση μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και του δημόσιου συστήματος, έχει νομοθετηθεί από το 2002, εντούτοις ποτέ μέχρι σήμερα δεν τέθηκε σε εφαρμογή.

Τα πλεονεκτήματα

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του εγχειρήματος, ο υπουργός Υγείας, ανέφερε τα εξής πλεονεκτήματα:

• δεν επηρεάζονται ούτε τα έκτακτα χειρουργεία, ούτε η πρωινή λίστα των δωρεάν χειρουργείων, η οποία θα είναι η πρώτη προτεραιότητα
• θα υπάρξει αποσυμφόρηση των πρωινών χειρουργείων
• το κόστος για τον ασθενή θα είναι χαμηλότερο, σε σχέση με το αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα
• το προσωπικό που συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία θα λαμβάνει επιπλέον αμοιβές σε χρόνο που δεν λειτουργούσε το νοσοκομείο, άρα δεν θα υπάρχει επιβάρυνση

Με βάση τα παραπάνω, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για όσους έχουν την οικονομική άνεση να καταβάλουν τη συμμετοχή στη δαπάνη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απεγκλωβιστούν από την μακρά λίστα των δωρεάν πρωινών χειρουργείων. Παράλληλα διαμορφώνεται ένα πιο ελκυστικό εργασιακό πλαίσιο για τους εργαζομένους στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι τους δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους. Ο μεγάλος χαμένος φαίνεται ότι είναι τελικά οι ιδιωτικές κλινικές, κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος ο υπουργός κατά την παρουσίαση του σχεδίου.

Φωτογραφία: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Με παραπομπή του προσωπικού γιατρού επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, εξετάσεις και εισαγωγές σε νοσοκομεία

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Αντιδράσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στην ΠΦΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider