Μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Στο 87% η θνητότητα εκτός ΜΕΘ - Πώς θα είχαν σωθεί 1.500 ασθενείς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Στο 87% η θνητότητα εκτός ΜΕΘ - Πώς θα είχαν σωθεί 1.500 ασθενείς
Η διασωλήνωση σε νοσοκομείο «εκτός Αττικής» σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40% ενώ η νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα

Ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό αυξάνεται σημαντικά για διασωληνωμένους εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή εκτός της Αττικής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, λαμβάνοντας ως περίπτωση μελέτης, την Ελλάδα.

Όπως τονίζεται, μάλιστα, η διασωλήνωση σε νοσοκομείο «εκτός Αττικής» σχετιζόταν με αύξηση της θνητότητας κατά 35% έως 40% ενώ θνητότητα ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.

Στοιχεία της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο Scandinavian Journal of Public Health, γνωστοποίησε και ο ίδιος ο κ. Λύτρας στο Twitter, εξηγώντας τον τρόπο αναλύθηκαν οι συνθήκες διασωλήνωσης των πολιτών εκτός και εντός ΜΕΘ και πώς αυτές σχετίζονται με την υψηλή θνητότητα στη χώρα μας.

Ελέγχοντας τα στοιχεία όλων των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στην Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας τόσο υποχωρεί η ποιότητα φροντίδας των διασωληνωμένων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους.

Ειδικότερα, όπως καταδεικνύει η μελέτη, με αριθμό άνω των 400 ταυτοχρόνως διασωληνωμένων ασθενών ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 25%, σε σχέση με αριθμούς κάτω των 400, ενώ όταν ξεπεράσει τους 800 διασωληνωμένους ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 57%.

Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ακόμη κι όταν δεν βρίσκεται στα όριά του το ΕΣΥ.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ακόμη και χωρίς υπέρβαση της δυναμικότητας, καθώς και από τις περιφερειακές ανισότητες. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, με επίκεντρο την ισότητα και την ποιότητα της περίθαλψης εκτός από απλώς την επέκταση της δυναμικότητας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι Έλληνες επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, εστιάζοντας και στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, πέρα απλώς από την επέκταση της δυναμικότητας σε κλίνες ΜΕΘ.

Θα είχαν σωθεί 1.500 ασθενείς

Σχετικά με τη νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή σχετιζόταν με 87% θνητότητα, παρότι αφορούσε, μόνο το 5% διασωληνωμένων και σύμφωνα με τον κ. Λύτρα σχετίζεται με τη διαλογή των πιο βαριά πασχόντων.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Ο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

«Θα είχαν σωθεί 1.535 ζωές αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φορτίο στο ΕΣΥ ( μάξιμουμ δηλαδή με 200 διασωληνωμένους), αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και φυσικά εντός ΜΕΘ», διευκρινίζει ο κ. Λύτρας στην ανάρτησή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΕΔΗΝ: Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Εκρηκτικός συνδυασμός «παραλλαγή Όμικρον και γιορτές» - Δεκάδες τα ύποπτα κρούσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider