Ειδήσεις | Ελλάδα
10-12-2021 | 19:11

Στο 50-60% η θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας – Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή, λέει η Κοτανίδου

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Στο 50-60% η θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας – Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή, λέει η Κοτανίδου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ ανέλυσαν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, περί επιλογής ασθενών και VIP Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (MEΘ).

Μάλιστα η υπόθεση έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις και έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη, με παρέμβαση του Εισαγγελέα και εκατέρωθεν μηνυτήριες αναφορές μεταξύ εκπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ και υπουργού Υγείας.

Η πρόεδρος της ΕΕΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα όσα ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γίνεται κανενός είδους επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή. 

«Η διαλογή γίνεται βάσει πολύ αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5», εξήγησε καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την διαλογή ασθενών και σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη άλλου είδους κριτήρια, όπως είναι η κοινωνική θέση. 

Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου η θνητότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 50 με 60% σε όλη την χώρα, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, ποσοστά τα οποία χαρακτήρισε υψηλά και απέδωσε στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. 

Ξεκαθαρίστηκε, ωστόσο, ότι οι θνητότητες θα κριθούν στο τέλος της πανδημίας, οπότε και θα υπάρχουν διαθέσιμα πραγματικά δεδομένα.

Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού 

Η πρόεδρος της ΕΕΕΘ τόνισε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ, οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο θάλαμο ή σε ειδικό χώρο, που έχει δημιουργήσει το κάθε νοσοκομείο, με συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της εκάστοτε κλινικής, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή θεμάτων για την υγεία των ασθενών αυτών, γίνεται στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ».

Η ίδια επεσήμανε την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις Μονάδες. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια στα πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας πρέπει να αντιστοιχούν 30 νοσηλευτές και στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις10.

«Έχουμε 1280 κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά στελέχωση των υπαρχόντων», τόνισε.

Αναφερόμενη στους ασθενείς που έχουν προτεραιότητα για εισαγωγή σε Μονάδα, υπογράμμισε ότι στο νούμερο ένα, βρίσκονται οι ασθενείς με αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο νούμερο 5 οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (9.12.2021) στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται, ενώ 3.588 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν» και Βασίλειος Μπέκος, Διευθυντής ΜΕΘ ΝΝΑ.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, το προσωπικό των ΜΕΘ προσπάθησε να αντιμετωπίσει ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί δεκαετιών, ταυτόχρονα και στην ένταση της πραγματικής μάχης. Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, τα οποία κατά γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα. 

«Η αναγκαιότητα επιλογής ασθενών, με κριτήριο τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, σε συνδυασμό  με τους διαθέσιμους πόρους, τη  δεδομένη στιγμή εισαγωγής τους είναι στοιχείο συνυφασμένο με το έργο και την εκπαίδευση των Εντατικολόγων, διαχρονικά», σημείωσαν. 

Πώς γίνονται οι εισαγωγές

Από τη στιγμή της διασωλήνωσης τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του ΕΚΕΠΥ και αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν (24ωρες εφημερίες).

Οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Πχ. ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική.

Όπως αναφέρθηκε, σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζονται προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές.

«Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων  δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους. Όπως, όμως συμβαίνει και στην πραγματική μάχη, θα υπάρχουν απώλειες προς λύπη όλων μας. Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε  να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΕΕΘ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΕΔΗΝ: Αναφορά στον εισαγγελέα θα καταθέσει ο Μ. Γιαννάκος για τους εκτός των ΜΕΘ διασωληνωμένους

Οικονόμου για Τσίπρα: Συκοφαντία και αθλιότητα τα περί VIP ΜΕΘ

Πλεύρης: Κατέθεσε αναφορά αξιόποινων πράξεων στον Άρειο Πάγο κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ