Κορονοϊός: Κανένας θάνατος στην Ελλάδα μετά την 3η δόση του εμβολίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Κανένας θάνατος στην Ελλάδα μετά την 3η δόση του εμβολίου
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη χώρα μας, όσον αφορά στην προστασία που παρέχει η 3η δόση του εμβολίου.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη χώρα μας, όσον αφορά στην προστασία που παρέχει η 3η δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, τόσο από τη μόλυνση όσο και από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος σε άτομο που μολύνθηκε από τον ιό Sars-Cov-2 τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Επίσης, από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, φαίνεται ξεκάθαρα από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η καθυστέρηση της χορήγησης της 3ης δόσης σε κάποιες περιφέρειες της χώρας είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 50-70 ετών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων. Παρόμοια εικόνα φαίνεται και σε άλλες περιοχές, όπως είναι τα Ιωάννινα και η Κέρκυρα, όπου παρά τη σταθεροποίηση της επιδημίας παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-65 ετών. Στις περιοχές αυτές μόλις το 50% αυτών έχουν λάβει τη 3η δόση του εμβολίου.

«Είναι σημαντικό όλοι, και ιδιαίτερα οι ενήλικες άνω των 50-60 ετών, να προσέλθουν άμεσα για τη 3η δόση. Σήμερα, με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σε όλη την επικράτεια ενόψει των Χριστουγέννων και με τον υπαρκτό κίνδυνο της επικράτησης της παραλλαγής “Όμικρον”, η ανάγκη άμεσης χορήγησης της 3ης δόσης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης είναι ασφαλής όχι μόνο από τα βιβλιογραφικά δεδομένα, αλλά και σύμφωνα με την ενημέρωση μας από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα σοβαρό σύμβαμα από πολίτη που έλαβε τη 3η δόση», τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Νέα στοιχεία από το Ισραήλ

Παράλληλα, δυο νέες μελέτες από το Ισραήλ επιβεβαιώνουν το όφελος που προσφέρει η 3η δόση του εμβολίου έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου από Covid-19.

Η πρώτη μελέτη κατέδειξε ότι η χορήγησή της σε άτομα άνω των 50 ετών μείωσε τη πιθανότητα θανάτου κατά 90%. Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει 12-17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης.

«Αποδεικνύει, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η χορήγηση της 3ης δόσης όχι μόνο για την ατομική προστασία των ατόμων μεγάλης ηλικίας, αλλά και για τη μείωση της διασποράς στη κοινότητα. Συνεπώς, υποστηρίζει τη πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να προτείνει τη χορήγηση της 3ης δόσης στους 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών», σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider